Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

Son dönemde izlenme rekorları kıran dizilerde verilen mesajları sokağa sorduk. Şiddeti tetikleyen dizileri görmek istemediklerini belirten vatandaş, Mucize Doktor gibi farkındalık oluşturan dizilere daha fazla yer verilmesini istiyor

Türkiye'de son dönemde yayın hayatına girerek izlenme rekorları kıran dizilerin verdiği mesajları sokağa sorduk. İzmitli vatandaşlar Çukur, Sen Anlat Karadeniz gibi toplumda şiddeti tetikleyen dizileri artık görmek istemediklerini, Mucize Doktor gibi toplumsal mesajlar veren, farkındalık oluşturan dizilere daha fazla yer verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Kocaeli Otistik Çocuklar Derneği ( KOÇDER) Başkanı İlkin Kılıçarslan ise, şiddet içerikli dizilerin yayınlanmasını doğru bulmadığını belirterek Mucize Doktor gibi dizileri desteklediğini söyledi. Ancak Mucize Doktor'daki karakterin Türkiye'nin sadece yüzde 5'lik kısmını ilgilendirdiğini belirten Kılıçarslan, dizinin sosyal yönden eksikleri olduğunun da altını çizdi.

Şahika Apaydın (23) Yüksek Lisans Öğrencisi

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

"MESAJ VERMEK İSTERKEN TETİKLİYORLAR"

Çukur daha çok gençlerin ilgisini çeken, etkisi altına alan bir dizi. Sen Anlat Karadeniz'e baktığımızda kadına yönelik şiddeti açık açık veriyor. 'Şiddete karşıyız' mesajını vermek isterken daha çok tetikliyor. Mucize Doktor'u açıkçası izleyemedim ama farklı bir konusu var. Otizmli insanların da hayatımızda bir şeyleri başarabildiğini gösteriyor. Duyarlılığın artırılması için dizilerde de bu tür konular işlenmeli. İnsanların empati duygusu gelişmemiş maalesef.

Oğuzhan Dalaklı (19) Üniversite Öğrencisi

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

"İNSANLAR ŞİDDETE İLGİ DUYUYOR"

Bu aralar Mucize Doktor'u izliyorum. Çok güzel mesajlar veriliyor. Otizme farkındalık oluşturuluyor. Bilinmeli ki onlar da hayatın içinde. Bizim gibi onların da yaşamaya, çalışmaya hakkı var. Çukur dizisinde ise silahlar patlıyor. Fazla şiddet içerikli. Geçmiş yıllarda da Kurtlar Vadisi vardı. 12-13 yıl sürdü. Maalesef ki bizim insanımız şiddet içerikli haberlere, dizilere, filmlere ilgi duyuyor.

Hacer Öner (55) Emekli

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

"ONLAR DA HAYATIMIZIN İÇİNDE"

Çukur'u da Mucize Doktor'u da izliyorum. Çukur'da verilen mesajlar da çok güzel. Uyuşturucuya asla izin verilmemesine dikkat çekiyorlar. Ama diziyi izleyen gençlerin aldığı mesaj farklı. Sadece şiddet yönünden eleştirmemek lazım. Mucize Doktor ise, farkındalık oluşturulması açısından çok güzel. Onlar da hayatımızda. Benim de otistik çocuğum olabilirdi. Diziyi izlerken empati duygunuz gelişiyor diye düşünüyorum.

Bilal Akdemir (23) Üniversite Öğrencisi

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

"AŞK, ŞİDDET DİZİLERİNDEN BIKTIK"

Çukur berbat bir dizi. Kurtlar Vadisi bile daha güzel mesaj veriyordu. Ben Mucize Doktor'u izliyorum. İnsanları kurtarabilmek için mücadele eden otistik bir doktorun hikayesini anlatıyor. Konusu mükemmel. Bu tarz dizilere yer verilsin. Televizyonda daha çok aşk, şiddet, parçalanmış aile dizileri görmekten bıktık. Zaten ülkenin durumu çok kötü. İnsanlar mutsuz. Çukur gibi dizilere bu toplumun ihtiyacı yok.

Serkan Yavuz (47) Teknik Öğretmen

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

"İNSANLAR EMPATİ KURMAYI UNUTMUŞ"

Bizim toplum kavga dövüşe meraklı. Ekonomik anlamda insanlar çok zor durumda. O bile insanların dizi seçimini etkiliyor. Trafikte bile şiddet, saldırı varken Kurtlar Vadisi, Çukur, Sen Anlat Karadeniz'e gibi diziler insanların aile içerisindeki iletişimini etkiliyor. İnsanlar artık empati kurmayı unutmuş. Ben şu an Mucize Doktor'u hiç kaçırmadan izliyorum. Bizimkiler, Seksenler ve Mucize Doktor gibi diziler güzel mesajlar veriyor.

Ozan Doğan (21) Üniversite Öğrencisi

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

"TOPLUMDA DUYARLILIK AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Ben çok fazla dizi izleyen biri değilim ama fragmanlarında gördüğüm ve izleyen arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla Çukur'da sürekli çatışma sahnelerine yer veriliyor. Mucize Doktor dizisinde de otistik bir doktorun mucizesini anlatıyor. Mucize Doktor ve onun gibi toplumsal içerikli mesajlar veren dizi yapımcılarına gerçekten teşekkür etmek gerek. Toplum sağlığı ve duyarlılık açısından önemli.

Gülşen Kavas (65) Emekli

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

"HAYAT ZATEN ZOR"

Şiddet içerikli dizilerin yayından kaldırılması lazım. Daha çok çocuklarımızı eğitecek yarışma programları yapılmalı. Bilgi içerikli programlar lazım. Kadına şiddeti, mafyayı, cinayetleri açıkça veren dizilere karşıyım. Hayat zaten zor. Nice çocuklarımız şiddetten gitti. Şiddet görmeyen kadın kalmadı. Çukur gibi diziler de daha çok tetikliyor. Mucize Doktor konusu itibariyle 7'den 70'e herkesin rahatça izleyebileceği bir dizi.

Turgut Aslan (62) Simitçi

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

"KADINA ŞİDDET AÇIK AÇIK VERİLİYORDU"

Şiddet içerikli dizilere karşıyım. Şu anda Sen Anlat Karadeniz'i izliyorum. Eskiden kadına yönelik şiddeti çok fazla ve açık açık veriyorlardı. Bir süre bayağı tepki toplamıştı. Şimdi o sahnelere yer verilmiyor. Çukur'u izlemiyorum. Pek dikkatimi çeken bir hikayesi yok. Ama vurdulu kırdılı sahnelerinden belli, bir mesaj verdiği de yoktur diye düşünüyorum.

Ebru Aslan (26) Makine Operatörü

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

"KONUSUNDAN SAPMAMALI"

Ben Mucize Doktor'u izliyorum. Konusu dizi sevmeyenlerin bile dikkatini çekti. Çevremdeki herkes Mucize Doktor'u izliyor. Otistik doktor reytingleri alt üst etti, çünkü ilk bölümlerinde topluma doğru mesajlar verdi. İlk birkaç bölümden sonra aşk dizisine dönmeye başladı. Konusundan sapmaması lazım. Daha fazla farkındalık oluşturulmalı.

Ödül Köklü (24) Muhasebeci

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

"SADECE FARKINDALIK AYINDA HATIRLANMAMALI"

Herkes Çukur hakkında olumsuz yorumlarda bulunuyor. Çocuklarımızı kötü etkiliyor diyorlar. Zaten dizide yaş sınırı var. Aslında kaliteli bir dizi, ama mesaj verirken kullandıkları yöntem yanlış. Mucize Doktor ise otizme farkındalık oluşturmak için mükemmel bir dizi. Onları sadece 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nde hatırlamamalıyız. Hayatımızın her alanında onların da var olduğunun bilincinde olmalıyız.

"DAHA AĞIR OTİZMLİ BİREYLER DE VAR"

Dizilerle ilgili konuşan KOÇDER Başkanı İlkin Kılıçarslan, "Mucize Doktor’u seyrediyorum. Çukur’u seyretmiyorum. Mucize Doktor’u otizme çok daha işaret edildiği için izliyorum. Türkiye Tohum Otizm Vakfı desteği ile yapılıyor. Dizi, otizmli aileler tarafından eleştirildi. Dizideki otistik doktor karakteri, otizmin yelpazesinde bulunan savant otizmi dediğimiz Türkiye'nin yüzde 5’lik kısmını ilgilendiriyor. Sosyal yönünden çok eksikleri var. Ağır düzeyde otizmli bireyler var. Ama destekliyor muyum evet. Otizme daha fazla bir farkındalık oluştu" dedi.

"AKSARAY'DA YAŞANANLARI BİZLER DE YAŞIYORUZ"

Vatandaş: Dizilerdeki şiddete karşıyız, 'Mucize Doktor'lar artsın'

Devamında Aksaray’da yaşananları kendilerinin de çok fazla yaşadıklarını belirten Kılıçarslan, "Hem üzüntülü hem kızgınız. Böyle bir olay da otizmi tekrar gündeme getirdi. Toplumumuzda şiddet her gün daha da artış gösterirken şiddet içerikli dizilerin yayınlanmasını doğru bulmuyorum. Toplumun asıl sorunları ele alınacaksa da daha düzeyli bir şekilde mesajlar verilmeli" şeklinde konuştu.

08 Kas 2019 - 16:24 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar