KOÜ’de yılda 400 meme kanseri ameliyatı yapılıyor

KOÜ Rektörü Prof. Dr. Zafer Cantürk, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı değerlendirmede, KOÜ Hastanesi’nde 1 yılda yaklaşık 400 meme kanseri ameliyatı yapıldığını söyledi.

Büyütmek için resme tıklayın

Kerim YAVUZ-Ecrin Ebrar SEKMEN

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Cantürk, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında bu konu üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Meme kanserinin çok önemli bir mesele olduğunu belirten Cantürk, tüm kadınları bu konuda uyardı.

Yalova’dan, Sakarya’dan, Düzce’den ve İstanbul’dan hastalara cevap verdiklerini belirten Cantürk, KOÜ’de 1 yılda yaklaşık 400 meme kanseri ameliyatı yaptıklarını söyledi.

,,,,,,,,,,,,,,

*Meme kanserinin belirtileri neler?

-Genel cerrahi polikliniklerinde en çok başvuru meme yakınmaları ile olur. Meme ağrısı ile başvururlar ama meme ağrısı kanser için ön bulgu değildir. Kadınların büyük kısmında adetlerle ilişkili olarak meme ağrısı olur. Ya da memedeki normal değişikliklerin bir parçası olarak memenin içerisinde oluşan içi su dolu kesecikler dediğimiz kistler memede ağrı yapar. Meme kanseri ile ilgili bizi alarma geçirecek şikayetler, ele gelen kitle, meme başından kanlı kendiliğinden olan akıntılar ya da memede bir kitleyi elinizle hissetmiyorsunuz ama kolunuzu kaldırdığınız zaman ya da kolunuzu belinize koyduğunuz zaman memede kitleden kaynaklanan bir çekinti; meme ucunun içe girmesi veya gamzelenme oluyorsa meme kanseri ile ilgili yakınma bulguları ortaya çıkar. Bizim arzu ettiğimiz şey hastaların bu bulgularla gelmesi değil. Biz daha erken dönemde hastalara mamografi çekmek suretiyle hastalara elle hissedilmeyen aşamada yakalamak istiyoruz. Bunun da en iyi yolu farkındalığı arttırmak. Mamografi en idealidir.

*Mamografi ne sıklıkla yapılmalı?

-Hastanın yaşına göre mamografi yapılma sıklığı değişebilir. Genç yaştaki hastalarımızdan mamografi değil meme ultrasonu isteriz. Memenin yapısı yoğun olduğu için görüntü vermez meme ultrasonu ile değerlendirilebilir. Eğer şikayet içi dolu kitle, ya da bir ailesinde genç yaşta meme kanseri varsa yaptırabilir. Ama 40 yaşından sonra mamografi de buna ilave edilebilir. Çünkü memenin yapısı, yağ içeriği memenin daha iyi görüntülememize imkân verir. 40 yaşından sonra literatür 2 yılda bir yapılmasını öneriyor ama yılda 1 de yaptırmak yanlış olmaz. 50 yaşından sonra yapılanlar toplum yönelik tarama olarak değerlendirilebilir. Sağlık Bakanlığı 2 yılda bir öneriyor. Ama entelektüel, farkında olan kadınlar bizim polikliniklerimize başvurduğu zaman 40 yaşından sonra şikâyeti olsun olmasın meme yapısı da müsaitse mamografi isteriz. Buna da fırsatçı tarama deriz.

*Meme kanserinin teşhisini nasıl koyuyorsunuz?

-Meme kanserinin teşhisi, elle hissedilir kitle olduğunda biz onların yüzde 95 fizik muayene ile teşhisini koyuyoruz. Ama tabi ki cerrahi müdahale yapabilmemiz için bir kanıta ihtiyacımız var. Onun için mamografiye, meme ultrasonu çektiriyoruz. Eğer orada mamografide belli özellikleri gösteren düzensiz sınır, çevreye yıldız tarzında yayılmalar gibi lezyon, bir kitle varsa ya da kitlenin üzerinde kireçlenmeler artmış ise, damarlanmalar varsa bu kötü huylu bir kitle diyerek ondan iğne ile parça alıyoruz ve o patoloji tarafından inceleniyor. Eskiden böyle bir sistemimiz yoktu ameliyat ile alıyorduk. Şimdi ciltten normal bir iğne ile giriyorsunuz parçadan koparıyorsunuz. Onu patoloji aynı şekilde ameliyatla parça almışsınız gibi değerlendirme aşamasına tabi tutuyor.

* Meme kanseri tedavisi nasıl oluyor?

-Son yıllarda meme kanserinin görülme sıklığı görüntülemeler ve farkındalıkla artı. Daha erken teşhis koyuyoruz ve daha kolay tedavi ediyoruz. Ne kadar erken yakalarsanız yapacağınız tedavinin de boyutları azalıyor. Meme kanserinin tedavisi şu an cerrahi tedavi. Örneğin bir kitleniz var o kitleyi sınırları ile çıkartmanız gerekiyor. Ama memede birden fazla odakta kitle var ise o zaman memenin hepsini almamız gerekiyor. Ya da hasta diyor ki, ben mememin hepsinin alınmasını istiyorum doktor bey bana silikon ile yeni bir meme yap diyebiliyor. Her geçen gün yaptığımız ameliyatların boyutları azalıyor, daha az doku çıkartıyoruz daha radikal işlemler azalıyor. Bundan yıllar önce bütün memeyi çıkartıyorduk şimdi mümkün olduğunca sadece sağlam sınırları ile kitleyi çıkartmaya çalışıyoruz.

* Kocaeli’deki meme kanseri hastalarının sayısını verebilmek mümkün mü?

-Kocaeli Üniversitesi’nde biz yılda 400 meme kanseri ameliyatı yapıyoruz. Sadece ameliyat yapmakla kalmıyoruz bizim onkoloji bölümü şehrin çeşitli yerlerinde tanı konulan meme kanserlerinin kemoterapilerini planlıyor. Dolayısıyla sayı olarak şu kadar hastanemize meme kanseri şüphesi ile başvuru oluyor dersem doğru olmaz. Kocaeli’nin şöyle bir özelliği var. Ülkenin her yerinden Kocaeli’ye gelen hastalar var. Yalova’dan, Sakarya’dan, Düzce’den, İstanbul’dan hastalarımız var. Verdiğimiz sayılar aslında bölgenin meme kanseri tedavisi olan insan sayısı oluyor.

25 Eki 2023 - 09:19 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.