KOÜ Hukuk Eğitimi ve Kocaeli Barosu

Yargı kararlarının çok eleştirildiği ve tartışıldığı bir süreç yaşıyoruz.

Adalet ararken çoğu siyasi olmakla beraber “Hak, Hukuk, Adalet” pankartlarıyla yapılan eylemlere tanık oluyoruz.

Türkiye gibi yargı süreçlerinin uzadığı, kararlarının tartışıldığı elbette başka ülkeler de var.

Ama Adalet Bakanı Abdulhamit Gül dahi, “Geç gelen adalet, adalet değildir. Geç kalmış bir karar, dosyayı sona erdirmiş olsa bile adaleti tecelli ettirmiş sayılmaz” diyorsa sorun ciddi demektir.

Açılan yeni mahkemelere, atanan yeni savcı ve hakimlere rağmen mahkemeler önünde birikmiş dava sayıları giderek çoğalıyor.

Savcılar ve hakimler özveriyle çalışarak yasaların öngördüğü kararları vermeye özen gösterseler de yetişemiyorlar.

Bu arada Cumhuriyet Savcısı ve Hakimlerin kişisel gayretiyle tarafları hiçbir tutanak ve resmi belge olmadan barıştırmak istemeleri yargı yükünün artmasında etkili oluyordu.

Yargılamayı uzatan süreci kısaltmak, gecikmeye neden olan sorunları çözmek, ceza mahkemelerinin iş yükünü azaltmak için “Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma” sistemi getirildi.

5 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelikle ceza yargılamasını hızlandırmak, mağdurun suçtan doğan zararını kısa sürede gidermek, tarafları “tarafsız ve bağımsız” bir uzlaştırıcı tarafından barıştırmak amaçlanıyordu.

Cumhuriyet Savcılarınca atanacak uzlaştırmacıların;

Bir: Şüpheli ve sanık ile suçtan zarar gören mağdur arasındaki uzlaştırma görüşmelerini yönetecek kişilerin 5 yıllık avukat veya hukuk öğrenimi görmüş olması gerekiyor.

İki: Uzlaştırmacı olarak görevlendirilecek kişilerden görevlerine başlamadan önce eğitim almaları isteniyor.

Üç: Eğitimler Adalet Bakanlığının izni ile Hukuk Fakültelerince veriliyor.

 

KOÜ Hukuk Eğitimi ve Kocaeli Barosu

BAYRAM HOCA FARKI

Türkiye'deki 38'i devlet, 35'i vakıf, 11'i Kıbrıs’ta olmak üzere toplam 84 Hukuk Fakültesi bulunuyor.

“Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Eğitimi” veren Hukuk Fakültesi sayısının 30-40 civarında olduğunu tahmin ediyorum.

Ama Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “Uzlaştırma Eğitimi” verdiğini biliyorum.

Dekan Prof. Dr. Bayram Keskin’in girişimiyle “Uzlaştırma Eğitimi” yalnız Kocaeli’de değil Adalet Bakanlığı izniyle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Samsun, Trabzon ve Ordu’da da verilecek.

KOÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Keskin koordinatörlüğünde başlatılan “Uzlaştırma Eğitimini” verecek öğretim üyeleri;

KOÜ Hukuk Fakültesi; Prof. Dr. Zehra Gönül Balkır, Doç. Dr. İbrahim Ağsakal, Dr. Öğretim Üyesi Duygu Dikmen, Dr. Öğretim Üyesi Taner Emre, Arabulucu Canan Keskin.

KOÜ İletişim Fakültesi; Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Dr. Öğretim Üyesi Akın Deveci, Doç. Dr. İhsan Karlı.

KOÜ Eğitim Fakültesi; Doç. Dr. Osman Nejat Akfırat, Doç. Dr. Yıldız Öztan Ulusoy.

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesince açılan 84 saatlik “Uzlaştırma Eğitimi” alanlara sertifika veriliyor, Adalet Bakanlığının 26 Haziran’da açacağı arabulucu sınavına katılmaya hak kazanıyor.

Hukuk Fakültesinin saygın ve değerli Dekanı Prof. Dr. Bayram Keskin “Temel Arabuluculuk Eğitimi” Kocaeli dışında da verileceğini söyledi.

2-18 Ocak 2022 tarihlerinde İstanbul Kartal ATEM Arabuluculuk ve Tahkim Merkezinde başlayacak..

Arabuluculuk eğitimleri, KOÜ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde saat 17.00’den sonra verilecek, 2.200 TL ücret, merkeze  yatırılacak.

 

KOCAELİ BAROSU

Değerli okurlar,

KOÜ Hukuk Fakültesi “Temel Arabuluculuk Eğitim” kurslarına İstanbul’da başlarken merak edip Kocaeli Barosunun üyelerini nereye yönlendirdiğini araştırdım.

Kocaeli Barosunun Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesini değil de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile işbirliği yaptığını gördüm.

Kocaeli Barosu kararıyla Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi “Arabulucu eğitimlerini” 3-24 Ocak 2022 tarihlerinde İzmit ve Gebze’de verileceğini öğrendim.

Kocaeli Barosunun Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi değil de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile işbirliği yapmış olmasını yadırgadım.

Kocaeli Barosunun, üyelerinin çoğunun mezun olduğu Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi dururken Ankara Üniversitesini tercih etmeleri bana biraz garip geldi.

Kocaeli Barosuna kayıtlı avukatların neredeyse tamamı Kocaeli’de yaşamasına  rağmen KOÜ Hukuk Fakültesince açılan “Temel Arabuluculuk Eğitimini” tercih etmemesine anlam veremedim.

Kocaeli Üniversitesi yıllardın kentle bütünleşmek için her kurumun kapısını çalarken Kocaeli Barosunun almış olduğu kararı kimse kusura bakmasın ama Baro Başkan Av. Bahar Gültekin Candenir’e yakıştıramadım.

Baro Başkanı Candemir’in KOÜ Hukuk Fakültesi’ni ‘yok’ sayan kararı bana Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu ve Kocaeli Barosu üyesi İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’i hatırlattı.

Av. Hürriyet de bir zamanlar ortak olduğu Av. Bahar Gültekin Candemir gibi  Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni ‘yok’ saymıştı.

KOÜ Hukuk Eğitimi ve Kocaeli Barosu

 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Galip Ataman - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Kerim - Fatma Kaplan Hürriyet ile Bahar Gültekin Candemir hiçbir zaman ortak olmadı. Biraz araştırırsan kimin kiminle ortak olduğunu bulursun. Zira senin kimlerler ortak zihniyette olduğun aşikar...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 31 Aralık 09:43
01

Vatandaş - Her zaman olduğu gibi taraflı ve zorlama bir yazı yazmışsın Galip efendi. Verilen eğitim bedava değil, ücretli. Sana aktarılan bilgi eksik aktarılmış. Bilmiyorsan öğren; bu işler için eğitim kurumlarından teklifler alınır. Hangisinin teklifi daha uygun ise; o eğitim kurumu ile anlaşılır. İnsanlara bilip bilmeden sataşma... zira her zaman olduğu gibi yazılarının altında ezilirsin...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 31 Aralık 09:36


Anket Koronavirüs aşısı çıktığında yaptırmayı düşünür müsünüz?
Tüm anketler

Kocaeli Haber

Oyunlar