Veliler 'teşekkür' ediyor ama bizimkilerin umurunda değil!

2020-2021 Eğitim Öğretim yılı (YÜZ YÜZE), koronavirüs (Covid-19) salgını gölgesinde aşamalı ve seyreltilmiş olarak dün sessiz sedasız başladı.

Sessiz olan sadece okullar değildi.

Buldukları en küçük hatayı cımbızlayarak eğitim kurumlarını ve eğitimcileri 'itibarsızlaştırmak' için yarışan gazeteler de sessizdi.

Öğrenci velileri ziyaret ettikleri okullarda, "sosyal mesafe, maske, temizlik" başta olmak üzere korona salgınına karşı her türlü önlemin alındığını görerek çocuklarını ilk gün "gönül rahatlığıyla" gönderdiklerinden "Okullar boş kaldı" manşetini atlatamadılar.

Çünkü Milli Eğitim İl Müdürü Fehmi Rasim Çelik, ekibi, ilçe ve okul müdürleri fırsat kollayan gazetecilere malzeme bırakmadı.

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında öğretmen ve öğrencilere başarılar dilerken darısı online öğretim alan öğrencilere!

Değerli okurlar,

83 milyon nüfusumuzun 18 milyonu ilk, orta, lise, 7.5 milyonu üniversite öğrencisi.

Öğretmenleri, anne ve babaları, paydaşları saydığımızda eğitim; nüfusumuzun neredeyse tamamını kapsayan büyük ve geniş bir aile.

Koronavirüs (Covid-19) salgın vakasının görüldüğü Mart ayından buyana sağlık konuşulsa da eğitim yine her zaman olduğu gibi yine gündemin ilk sırasında.

Eğitim ve sağlık; birbirini tamamlayan, birbirleri üzerinde de pozitif etki yaratma güçleri olan önemli iki unsur ve alan.

Sağlıksız eğitim ve eğitimsiz sağlık düşünemiyorum, bugüne kadar düşünmedim de.

Dün 2020-2021 Eğitim Yılının ilk zili çalarken aşamalı ve seyreltilmiş program çerçevesinde Kocaeli’de 333 ilkokula kayıt yaptıran 33 bin 120 öğrenciden yaklaşık yüzde 90'ı ilk kez okulla, sınıfla, öğretmenleri ve yeni arkadaşlarıyla tanıştı.

Velilerin " Yüz yüze eğitim-öğretime evet" diyerek okula gönderdiği birinci sınıf dışındakilerle diğer sınıflardaki öğrenciler şimdilik EBA (Eğitim Bilişim Ağı) TV ilkokul, ortaokul ve lise derslerini uzaktan öğretim yapacak.

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılının ilk gününü değerlendirmek için bilgisayarımın başına geçtiğimde okullardan gelen fotoğraflara bakarken yıllar öncesine gittim.

1950'de Muğla Cumhuriyet İlkokul Birinci sınıfa gittiğim günleri anımsadım.

Öğretmenliğe ilk adımı attığım 1962 yılında Mersin Silifke ilçesi Uzuncaburç Köyü İlkokul birinci sınıftaki anıları bir kez daha yaşadım.

Dün teknolojinin olanakları dahil yeterli araç gereç yoktu, okullar bugünkü gibi fiziki alt yapıya sahip değildi, birinci sınıflarda Atatürk'ü yansımaları, Türk Bayrağını çizmeleri, harfleri yazmaları için "akıllı tahta" yerine "kum havuzu" kullanıyorduk.

İlkokul birinci sınıf öğrencisi olduğum 70 yıl öncesi ile öğretmenliğe başladığım 58 yıl önceki ilkokul birinci sınıfı bugünkü birinci sınıflarla, hatta öğrencileriyle kıyaslamak elbette zor.

Merak edenler Google’dan o günkü fotoğraflarla bugünkü fotoğrafları yan yana koyarak aradaki farkın dağlar, deryalar kadar olduğunu görürler.

Gelelim günümüze.

Dün yerel gazetelerin tamamının birinci sayfalarını ve manşetlerine baktım.

Kocaeli Basınının amiral gemisinin kaptan ve kılavuzu dahil tüm köşe yazarlarının yazılarını okudum.

Yarım asrı geçen eğitimciliğim ve gazeteciliğimle değerlendirdiğimde üzüldüm.

Koronavirüs (Covid-19) gölgesinde açılan ve ilk kez uygulanan aşamalı ve seyreltilmiş eğitim-öğretim yapılan okullarda, "Sosyal mesafe, maske, temizlik" kurallarına uyulması nedeniyle eleştirecek bir şey bulamadıkları için yazmadıklarını düşündüm.

Mini mini birlerin ilk gün gittikleri okullarda kendilerine malzeme çıkmadığı için yazmadıklarını anlıyorum.

Oysaki önceki yıllarda okullar açılırken onarımların tamamlanmadığını, sınıflarda öğretmen olmadığını, kitapların eksik olduğunu ilk gün manşetlerden veriyorlardı.

Belki de zorunlu olmayan okula devam konusunda sınıfların boş kalacağını tahmin ederek manşetleri bugüne sakladılar ama avuçlarını yaladılar.

Deprem hasarlı okul binalarını güçlendiren, okulların koronavirüse karşı tüm dezenfektan ürünlerini üreten, 7/24 çalışarak inşaatı devam eden okulları eğitim yılına yetiştiren milli eğitim ve okul müdürleriyle öğretmenlere "Marifet İltifata Tabidir" diyerek "teşekkür" edemezler miydi?

Bırakın teşekkür etmeyi haber bile yapmadılar.

Ne diyelim o da onları tercihi.

Yayın politikalarına karışacak, müdahale edecek değiliz.

Ama yarım asrı geçen eğitimci-gazeteci kimliğimle bir çift söz söyleme hakkım olduğunu düşünüyorum.

Dünkü gazetelerin manşetleri;

Bizim Yaka: Okulda yüz yüze öğretime 'EVET'

Çağdaş: Ali Güney'le devam

Özgür: İzmit'i yeniden alacağız

Kocaeli; İYİ Parti'nin yükselişini hasetle izleyenler

Demokrat: Yüz yüze eğitim buruk başlıyor

Mavi: Yüz yüze eğitim bugün başlıyor

Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!

Gebze, Gölcük, Derince Gazeteleri; Eğitimle ilgili tek kelime yok.

Köşe yazarlarından kıyısından köşesinden biraz değinen Mevlüt Sosyal dışında hiç birisi 2020-2021 eğitim öğretim yılının başlamasını, okulların açılışına hiç değinmemiş.

Galip Ataman: Öğrenciler ve velileri okulda yüz yüze öğretimi tercih etti

Adem Turgut; AK Parti kongreleri hızlı ve kusursuz

Sadun Çetin; Şehrimize Ankara'dan 300 milyon

Tanzer Ünal: Fakir öğrenciler katlediliyor

Mevlüt Soysal: Yeni eğitim öğretim dönemi ve o soru

Nurettin Kolaylı: Biri çıkıp konuşsun

Cemalettin Öztürk: CHP'li vekil Sadettin Hoca'ya ayıp etti

Eğitim-Öğretimin başladığı ilk gün gazetelerin ve gazetecilerin durumu böyle.

Eğitimi önemsemeyen gazeteci dostlarımız siyaset yazmayı tercih etmişler.

Dün tek kelime etmeyenler büyük olasılıkla bugün yazacakladır.

Umarım beni yanıltmazlar.

2020-2021 Eğitim-Öğretim yılının başlamasından habersiz olanlar, ilk ders zilinin çaldığını duymayanlar, koronaya karşı alınan önlemleri görmeyenler sadece gazeteci dostlarımız değildi.

Müdür görevlendirmelerinde ortalıkta dolaşan, siyasi açıklamalarıyla Milli Eğitim İl Müdürünü "itibarsızlaştırmaya" çalışılan eğitim sendikaları da ortalılarda görünmedi.

Ya Rasim Hocayı eleştirecek bir şey bulamadılar ya da alınan önlemler karşısında "sükut ikrardandır" diyerek susmayı tercih ettiler.

SONUÇ: Eğitimi önemsemeyen, korona salgın döneminde aşamalı ve seyreltilmiş yüz yüze öğretimin başlamasını görmezden gelen dostlara selam olsun.

Onlar hangi konuyu işlerle işlesinler, varsın siyaset yazmayı eğitime tercih etsinler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi "haberde Öncü, Yorumda Güçlü" sloganıyla her zaman olduğu gibi meslektaşlarımıza öncülük etmeye devam edecek.

"Gündemi takip eden değil, Gündemi belirleyen" özelliğiyle bilinen, araştırmacı gazeteciliğiyle tanınan Galip Hoca, özellikle genç habercilere örnek olmaya devam edecek.

Dünkü okullardan gelen fotoğraflar ve bilgiler Bizim Yaka'nın bugünkü manşetini, Galip Hoca'nın yazdığını doğruluyordu.

Özellikle velilerin okul müdürlerine ve öğretmenlere aldıkları önlemler nedeniyle teşekkür etmeleri uzun zamandır görmeye alışık olmadığımız bir davranıştı.

Bir kez daha 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı hayırlı olsun derken öğretmen, öğrenci ve velilere sağlıklı, başarılı bir yıl diliyorum.

Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!
Veliler 'teşekkür' ediyor ama  bizimkilerin umurunda değil!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Galip Ataman - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Koronavirüs aşısı çıktığında yaptırmayı düşünür müsünüz?
Tüm anketler

Kocaeli Haber

Oyunlar