Terör şehitlerinin kemikleri, anaların yürekleri sızlamasın!

İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un bir asır önce Çanakkale’den binlerce kilometre uzakta çöl ortasındaki bir vahada, ay ışığında şehitlerimizin anısına bazı dizelerini aldığım bu şiiri yazdı.

“Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîd'i...
Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
"Gömelim gel seni târîhe" desem, sığmazsın…

Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber,
Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber”

Ben de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Şehitler Tepesi Boş Kalmayacak” cümlesinden hareketle 20 Temmuz’da, “Terör Şehitleri Anıtı öksüz kaldı” diyerek İzmit Belediyesi Şehitlik Korusu'ndaki Terör Şehitleri Anıtı’nda 150 şehitten sadece 100'ünün künyesinin yazılı olduğuna dikkat çektim.

14 Haziran 2010'da Elazığ'da şehit düşen İzmitli Jandarma Onbaşı Selçuk Gökdal’dan sonra şehit olan askerlerimizin adlarının yazılmasını istedim.

Yazımın ardından, eşi Selda Hanımefendi ile ilk ziyaretini şehit ailelerinin kapısını çalarak yapan Vali Seddar Yavuz teşekkür etti, ilgililere gereğinin yapılması talimatını verdi.

Serde araştırmacı gazeteciliğin yanı sıra ‘fikri takip gazeteciliği’ de olunca 31 Ağustos’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Mesut Yalçın’ı aradım.

Terör Şehitleri Anıtı’ndaki isimlerin güncellenmesiyle ilgili bir çalışma olup olmadığını sordum.

İzmit Belediyesi ile görüştüklerini, yazı yazdıklarını, Anıtta güncelleme çalışması yapılıp yapılmadığını bilmediğini söyledi.

Şehit listesini istediğimde cevabı, “Kişi bilgileri olduğu için bu listeleri paylaşamıyoruz. İzmit Belediyesi ile sadece anıt için kullanılacak olanları paylaştık” oldu.

Bir zamanlar valilik resmi sitesinde yayınlanan, anıtlara yazılarak, okul, cadde, köprü, park, spor salonlarına verilerek ölümsüzleştirilen şehit isimlerinin “devlet sırrı” olduğunu bilseydim ister miydim?

“Terör Şehitleri Anıtı öksüz kaldı” başlıklı yazıyı yazar mıydım?

Anıtta 2010 yılından buyana yazılmayan şehit isimlerinin güncellenmesini hatırlatır mıydım?

59 ŞEHİT YOK SAYILMIŞ!

Mevzuat açısından ‘yasak’ olduğu için verilmeyen Bağçeşme’deki “Terör Şehitleri Anıtına” yazılacak şehitlerin adları bulunan listeye bir şekilde ulaştım.

Keşke, anıtta 100 olan şehit sayısının 96’ya düşürüldüğünü,

Keşke, 100 şehitten 59’unun adının silineceğini,

Keşke, Anıtta yazılı 100 şehitten sadece 49’unun künyesinin kalacağını,

Keşke, Kocaeli’de doğmalarına, Kocaeli’de yaşamalarına, askere Kocaeli’den uğurlanmalarına, Ay-Yıldızlı Türk Bayrağı’na sarılı tabutlar törenle Kocaeli’ye uğurlanmasına, cenazeleri Kocaeli’deki mezarlıklara defnedilmesine rağmen Kocaeli nüfusuna kayıtlı olmadıkları için adlarının Bağçeşme’deki anıttan kazınacağını okumasaydım.

Öğrenince kahroldum, yazıp yazmamayı günlerce düşündüm.

Dönemin Valisi Kemal Nehrozoğlu, 15. Kolordu Komutanı Korgeneral Nahit Şenoğlu, İzmit Saraybahçe Belediye Başkanı Hikmet Erenkaya tarafından 1994 yılında yaptırılan “Terör Şehitleri Anıtına” adları ve künyeleri yazılan 59 şehidimizin “yok sayılmasını” hala kabul edebilmiş değilim.

Sayın Valinin, “Terör Şehitleri Anıtında” adları yazılı 59 terör şehidimizin “Nüfus Kaydı Kocaeli değil” gerekçesiyle yok sayıldığından, anıttan isimlerinin silinmesinden haberi olduğunu sanmıyorum.

Sayın Vali’ye sesleniyorum;

“Sayın Vali, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenerek İzmit Belediye Başkanlığı’na gönderilen listede Anıtta yazılı 59 şehidimizin adlarının silinecek olması umarım doğru değildir. Umarım yanlış okumuşumdur. Doğru ise lütfen müdahale ediniz. 16 yıldır anıtta yazılı 59 şehidimizin adlarının silinmesine izin vermeyiniz.”

 ŞEHİTLERE SAYGISIZLIK

“Terör Şehitleri Anıtında” yazan şehit adları, önceleri 15. Kolordu, sonraları EDOK Komutanlığı ile Kocaeli Valiliği yetkilileri tarafından hazırlanıyordu.

Anıttaki 100 isim, kahraman Mehmetçiklerimizin şehit olduğu tarih sırasına göre yazılmıştı.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce neye ve hangi kriterlere göre hazırlanmışsa kronolojik sıra takip edilmediği gibi şehitlerin isimleriyle unvan ve rütbeleri yanlış yazılmış.

26 Eylül 2015 Tarihinde Tunceli’de şehit edilerek memleketi Kandıra’da toprağa verilen Jandarma Binbaşı Yavuz Sonat Güzel’in unvanın ‘yarbay’ olarak yazılması bile listenin gelişigüzel, kontrol edilmeden İzmit Belediyesine gönderildiğini gösteriyor.

Anıtta 100 olan şehit sayısı son 10 yılda artmış olmasına rağmen 4 azalarak 96’ya düşmüş.

Ailesi yıllar önce Kocaeli’ye gelip yerleşmiş, Kocaeli’de doğmuş, büyümüş, okumuş, işe girmiş, askere gitmiş, teröristlerce girdiği çatışmada şehit düşmüş, törenle uğurlanan cenazesi yine törenle Kocaeli’deki şehitler mezarlıklarına defnedilmiş 59 şehidimizin her ne gerekçeyle olursa olsun listeden çıkartılması, anıttan silinmesi saygısızlıktır.

Yalnız 59 şehidimizin değil tüm şehitlerimizin kemiklerini, anaların yüreğini sızlatacaktır.

“Terör Şehitleri Anıtında” yıllar önce çocuklarının, eşlerinin, babalarının isimlerinin çıkartılması şehit yakınlarında travmalar oluşturacaktır.

59 terör şehidinin adı listeden çıkarılarak anıttan silinmesi istenirken şehit 2 öğretmenden 25 Ekim 1993 tarihinde Bitlis Merkez Yolalan Köyü Ortaokulu öğretmeni Ergin Komut adı anıta yazılmak üzere listeye eklenmiş.

3 Nisan 2019 tarihinde okulda öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürülen Gebze Atatürk Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Necmeddin Kuyucu adı da “Terör Şehitleri” listesinde var.

Ama 23 Haziran 1993 tarihinde görev yaptığı Tunceli Meşeyolu Köyü İlkokul lojmanında teröristlerce şehit edilen Erkan Aydın’ın nüfusa kayıtlı olduğu yer Kocaeli olmadığı gerekçesiyle listeye alınmamış.

Listeye alınmayan Erkan Aydın’ın ailesi Derince’ye yerleşti, babası Derince’de öğretmen olarak çalıştı, vefat ettikten sonra Derince mezarlığına defnedildi, annesi Derince’de yaşıyor, kardeşleri bu kentte yaşıyor.

Daha fazlasını yazıp da şehit yakınlarını üzmek istemiyorum.

SONUÇ: Güzel ülkem bölünmesin, devlet yıkılmasın, ezan susmasın, bayrak inmesin, millet huzur bulsun diye vatan görevi yaparken teröristlerle girdikleri çatışmada şehit düşen tüm askerlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.

Şehitleri; kimliği, unvanı, nüfusa kayıtlı olduğu yere göre ayırarak isimlerini “Terör Şehitleri Anıtı”ndan silmeye kalkan zihniyeti kınıyorum.

Anıtta yazılı 59 şehit ismini silmek isteyenler kararlarında ve uygulamalarında ısrarcı iseler;

Bir: O şehitlerin adlarının yazıldığı tabelaları verildikleri okullardan, salonlardan, köprülerden, parklardan indiriniz.

İki: Devlet olarak milli ve dini bayramlarla kurtuluş günlerinde şehitliklerdeki kabirlerini ziyaret etmeyin, saygı duruşunda bulunmayın, dua etmeyin.

Üç: 59 şehidin adının ve fotoğraflarının bulunduğu Kocaeli Valiliğince Cumhuriyetimizin 75. Yıl anısına hazırlanan “Kocaeli Terörle Mücadele Albümünün” kütüphanelerde bulundurulmasını yasaklayın, gerekirse imha edin.

Dört: Şehit ailelerine törenle verilen “şehitlik beratını” geri isteyin, maddi ve manevi yararlandıkları her türlü hakları iptal edin.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşu, kuruluşu, ilelebet var olması için düşmanla, teröristle, vatana göz dikenlerle mücadele ederken şehit düşenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

(https://www.bizimyaka.com/makale/5031515/galip-ataman/bagcesme-deki-anita-sehitlerin-isimlerini-yazmayi-unuttular)

Terör şehitlerinin kemikleri, anaların yürekleri sızlamasın!
Terör şehitlerinin kemikleri, anaların yürekleri sızlamasın!
Terör şehitlerinin kemikleri, anaların yürekleri sızlamasın!

 

Terör şehitlerinin kemikleri, anaların yürekleri sızlamasın!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Galip Ataman - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Koronavirüs aşısı çıktığında yaptırmayı düşünür müsünüz?
Tüm anketler

Kocaeli Haber

Oyunlar