Dilay, Türkiye 2'ncilik ödülünü vefat eden Şarık Tara'ya adadı  

  1. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de "Dijital Gelişim" ile birlikte değişiyor,

dönüşüyor, evriliyor.

 

Herkesin az da olsa kenarından köşesinden dahil olduğu teknoloji, dijital platformda katlana katlana büyüyor.

 

Sosyal medyayı kullanırken akranlarıyla değil de ekranlarıyla arkadaş olan "Z Kuşağı" değerlerimizi, geleneklerimizi, örf ve adetlerimizi unutuyor.

Ama Dilay Dal gibi gençler dijital dünyanın olanaklarından yararlanırken arkadaşlarına örnek oluyor, model projeler üretiyor.

Ailesinden ve öğretmenlerden aldığı eğitimle, girdiği yarışmalarda kazandığı ödülleri okuduğu okulun sahibi 2 yıl önce bugünlerde aramızdan ayrılan Enka Şirketler Grubu Onursal Başkanı Şarık Tara'ya adıyor.

TÜBİTAK 2020 Yılı Lise Öğrencileri Proje Yarışmalarına geçmeden önde Türkiye İKİNCİSİ olan Dilay Dal'ı tanıyalım;

Dilay, Türkiye 2'ncilik ödülünü vefat eden Şarık Tara'ya adadı   

 

Dilay, Derince'de yaşayan, mütevazi bir yaşam sürdüren sağlık teknisyeni Beyhan Dal, ebe Hatice Dal'ın kızı, Hacettepe Üniversitesi mezunu Emre Dal'ın kardeşi.

Anne ve babalar çocuklarını sınav kazanması için "yarış atı" gibi yetiştirirken, özel okullarda okuturken o, ilkokulu Derince Sabancı Ortakları ve Çalışanları İlkokulunda okudu.

 

Dilay, Türkiye 2'ncilik ödülünü vefat eden Şarık Tara'ya adadı   

Ailesinde müzikle ilgilenen olmamasına rağmen Kocaeli Üniversitesi Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulunu kaydoldu.

Girdiği TEOG sınavında 490'a yakın puan alarak Özel ENKA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini tam burslu kazandı.

Gelecek yıl gireceği YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sonrası farklı disiplinlerde tıbbi malzemeler programı olan teknik üniversite makine mühendisliği bölümünde okumak istiyor.

İlkokula Derince'de mahalle mektebinde başlayan, eğitimcilerin dahi varlığından habersiz olduğu KOÜ Konservatuar Müzik ve Bale Ortaokulundan mezun olan, Türkiye'nin en başarılı lisesi Enka MTAL'de tam burslu okuyan Dilay Dal'ı kısaca tanımış olduk.

Dilay, Türkiye 2'ncilik ödülünü vefat eden Şarık Tara'ya adadı   

 

Geliniz, TÜBİTAK 2020 Yılı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri başarı öyküsüne kendisinden dinleyelim.

PROJE VE ÖDÜL İLK DEĞİL

Dilay kendisini anlatırken, projelerini büyük bir özgüvenle tanıtırken verdiği cevaplar başarısının tesadüf olmadığını gösteriyordu.

"Bu yarışma ve aldığım ikincilik ödülü ilk değil. Enka MTAL'de ilk yılımda Sivas'ta düzenlenen 12. Uluslararası MEB Robot Yarışmasına Endüstriyel Kol Kategorisinde 'Trio' isimli robotumla katıldım. 10. sınıftayken 13. Uluslararası MEB Robot Yarışmasında Endüstriyel Kol Kategorisinde 'Triyo Vol2' robotumla şansımı denedim ve daha başarılı oldum. Aynı yıl üyesi olduğum okulumuzun FRC Takımı ile 2018-2019 FRC offseason ve regional etkinliklerine katılarak yarı finale kadar yükseldik. 10. sınıf yazında zorunlu stajımı yaptığım Sabancı Üniversitesi'nde 4 silindirli bir motorun 3d yazıcılarla üretilmesi projesini gerçekleştirdi" dedi.

Dilay, Türkiye 2'ncilik ödülünü vefat eden Şarık Tara'ya adadı   

 

Dilay'a, dünyayı ve ülkemizi tehdit eden sinsi ve seri Koronavirüs (Covid-19) Pandemi ile ilgili çalışması olup olmadığımda bakın ne söyledi, "Türkiye Vodafone Vakfı’nın yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Habitat Derneği işbirliğiyle düzenlediği 'Yarını Kodlayanlar Online Covideathon' Projesine sınıf arkadaşım Dilan Deniz Uçar ile takım olarak katıldık. 'COV-CAM' isimli kişinin son 14 günde görüştüğü insanların kaydını tutan, insanların ateş değerlerini akıllı telefonlar vasıtasıyla harita üzerine aktaran ve riskli durumlarda kişilerin kendilerini korumasını sağlayarak bulaşım riskini azaltan bir application fikri geliştirdik. 14-17 yaş arası lise öğrencilerinden 129 takım ve 339 kişinin katıldığı yarışmada ikinci olarak Özyeğin Üniversitesi tam öğrenim bursu kazandık."

 

TÜBİTAK İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

TÜBİTAK 2020 Yılı Lise Öğrencileri için düzenlediği Araştırma Projeleri İKİNCİLİK ödülüne geçmeden önce Dilay'dan okulunu anlatmasını istediğimde, "Türkiye’de ilk olarak tüm öğrencilerin tam burslu eğitim aldığı Anadolu Teknik Lisesi statüsünde eğitim veren Özel Enka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi olmaktan gurur duyuyorum. Başta müdürümüz Hüseyin Kayan olmak üzere tüm hocalarımız derslerimizde ve proje çalışanlarımızda yardımcı oluyorlar, destek veriyorlar, yönlendiriyorlar. Burası ayrı bir dünya" derken mutluluğu belli oluyordu.

 

Dilay, Türkiye 2'ncilik ödülünü vefat eden Şarık Tara'ya adadı   

Pandemi nedeniyle finale kalan projeler sergilenmediği için yeterince bilgi sahibi olmadıklarını söyleyen Dilay, "Uzun, yorucu, keyifli, eğlenceli bir süreç yaşadık. Yarışmaya danışman öğretmenim Ömer Faruk Alemdar ile Fizik-Sağlık Teknolojileri alanında hazırlandım. SUMRA (Seçici Uzuvlu Montaj Robotik Ayak) projemi hazırlarken bazı parçalarını okulumuz tarafından yurt dışından getirildi. İlk olarak ön değerlendirmeyi geçtim. Ardından İstanbul Asya Bölge Yarışmasında finale kaldım. Son olarak bildiğiniz gibi 7 Temmuz'da Ankara'da yapılan finalde ikinci oldum. Birinciliği kaçırdığıma üzüldüm ama seneye inşallah birinci olup alacağım madalyayı okulumuzun kurucusu Şarık Tara köşesindeki panoya asacağım" dedi.

SONUÇ: TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final yarışmasına Fizik-Sağlık Teknolojileri alanında katılan Dilay Dal'ı;

Bir: Fen ve Teknoloji, Proje Anadolu Lisesi dahil toplam 3 bin 4 farklı okuldan 23 bin 528 öğrencinin 15 bin 273 proje ile katıldığı yarışmada Türkiye İKİNCİSİ olduğu,

İki: Derince'de Sabancı Ortakları İlkokulundan mezun olarak, "En İyi Okul Eve En Yakın Okuldur" tezimin doğruluğunu gösterdiği,

Üç: "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" diyen Vehbi Koç'u örnek alan Şarık Tara'nın Dilovası OSB bünyesinde kurduğu Kocaeli ve Türkiye'nin en iyilerinden "Enka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" öğrencilerinin de TÜBİTAK'ın en büyük ödülünü alabileceğini kanıtladığı,

Dört: Bursa Demirtaş Paşa Endüstri Meslek Lisesi dahil okuduğu tüm okulları derecelerle bitiren Hüseyin Kayan'ın Enka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür koltuğunda tesadüfen oturmadığını ispatladığı,

Beş: Başarısının ödülü olarak piyano ve viyola çalmayı öğrenen, 17 yaşında olmasına rağmen yetişmesinde katkısı olan ailesini, başarısı için yardımcı olan öğretmenlerini mahcup etmediği için Dilay Dal'ın üzerinde emeği olan herkesi kutluyorum.

Dilay, Türkiye 2'ncilik ödülünü vefat eden Şarık Tara'ya adadı   

 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Galip Ataman - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Koronavirüs aşısı çıktığında yaptırmayı düşünür müsünüz?
Tüm anketler

Kocaeli Haber

Oyunlar