Çeşitli iletişim ortamları (televizyon, gazete, dergi, sosyal medya vb.) vasıtası ile mal, hizmet veya ürünlerin ticari kazanç sağlamak amacıyla geniş halk kitlelerine duyurulmasıdır.
Reklam, faaliyetlerinin tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Zaman ilerledikçe gazete ve dergilerdeki reklamlar televizyon ve internet ortamına taşınmış günümüzde ise sosyal medyada sıkça görülür hale gelmiştir.
Reklam veya Tanıtım Yaparken Nüfusluların (Influencer, Fenomen) Dikkat Etmesi Gereken Kurallar
Sosyal medyada reklam faaliyeti çeşitli şekillerde yapılabilmektedir:
- Sponsorlu içerik üretimi,
- · Sonuca katılmalı işbirliği,
- · Ücretsiz ürün gönderimi,
- · Ürün yerleştirme,
- · Çekilişler.
Nüfusluların yukarıda belirtilen reklam modellerini uygularken başlıca hangi noktalara dikkat etmesi gerektiği aşağıda açıklanmıştır.
Reklamın açık biçimde sunulması zorunluluğu:
Bu kural doğrultusunda sosyal medyadaki bazı tanıtım ve reklamların üzerinde sponsorlu ibaresini görmekteyiz. Sponsorlu ibaresi bulunmayan reklamlarda ise örneğin Instagram hikayelerinde, nüfuzluların söz konusu gönderinin reklam amacıyla paylaşıldığının anlaşılması için okunabilir ve ilk bakışta görülebilir şekilde “iş birliği” “reklam” gibi ifadelerin kullanımı zorunludur. Paylaşımda başka etiket veya açıklamalara yer verilmesi durumunda, bu etiket veya açıklamalar arasında görünebilir şekilde belirtilmelidir.
Gerçeğe aykırı, rakibini kötüleyici karşılaştırmalar yapılması:
Özellikle Youtube’daki teknolojik ürün incelemeleri yapan kanallar, birden fazla ürünü karşılaştırma suretiyle çeşitli içerikler üretmektedirler. Karşılaştırma sureti ile içerik üretimi kanunumuzca yasaklanmış değildir. Ancak yapılacak olan karşılaştırmada bilgi verme gayesini aşarak diğer markayı haksız yere kötüleyen ifadelere yer verilmemesi gerekmektedir.
Saldırgan satış yöntemleri kullanmak:
Özellikle e-ticaret sitelerinin çok sayıda Influencer ile anlaşarak tüketicilerin karar verme özgürlüğünü kısıtlayıcı şekilde saldırgan reklam yapmamaları gerekmektedir.
Nüfusluların “böyle içeriklerin devamı için linke tıklayarak bana destek olabilirsiniz” şeklindeki beyanları:
Nüfusluların kendilerinin paylaştığı linklerden alışveriş yapmaları halinde içerik üreteceklerini beyan ederek takipçilerinin karar verme mekanizmalarını kısıtlamamaları ve psikolojik baskı yapmamaları gerekmektedir.
Gerçek olmayan tanık ifadelerine yer verilmesi:
Nüfuslular bir ürünün reklamını yaparken sıklıkla kendi tecrübe ve deneyimlerini takipçileri ile paylaşmaktadır. Bu şekilde yapılacak reklamlarda kişisel deneyim ve tecrübeler doğru olmak zorundadır.
Örtülü reklam yapılması:
Övülen veya tavsiye edilen ürün veya hizmetin, ne şekilde tavsiye edildiği, örneğin tavsiye edilen şeyin bir restoran olduğu durumda restoranın konum, menü veya iletişim bilgilerinin paylaşılması, ürün veya hizmete içerikte ne kadar süre ile yer verildiği, gibi değerlendirmeler yapılacak ve şartları sağlaması halinde örtülü reklam olarak adlandırılabilecektir. Bunun sonucu olarak da içerik üreticileri çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır.
Reklam veren ile Influencer arasında bir sözleşme olmamasına rağmen gönderiye reklam, işbirliği veya ortaklık gibi ifadelere yer verilmesi: Bu durumda tüketici hangi gönderinin reklam hangisinin reklam olmadığı noktasında yanılgıya düşecektir.
Reklam içeriğine filtre ve efekt uygulanması durumu:
Influencer, herhangi bir malın ticari reklamında, efekt veya filtreleme uygulamalarını kullanması durumunda görüntünün filtrelendiğini açıkça belirtmek zorundadır.
Reklam yapılması belirli sınırlamalara tabi tutulan ürünlerin tanıtılması ve tavsiye edilmesi:
Doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış, gerekli otoritelerden izin alınmamış ürünlerin doğruluğu kanıtlanmış gibi halkı yanıltıcı şekilde reklam yapılması da mevzuata aykırıdır.
Reklam yapması yasak olan nüfuslu kişilerin reklam yapması:
Bazı meslek mensupların, reklam ve tanıtıcı fillerde bulunması kanunlarca yasaklanmıştır. Örneğin doktorların bir mal veya hizmete ilişkin sağlık beyanında bulunması ya da bu izlenimi uyandırması mevzuata aykırıdır. Bu nedenle nüfuslu kişinin icra ettiği meslek de reklam faaliyeti açısından ayrı bir öneme sahip olacaktır.
Sonuç
Reklamcılık sektörü sosyal medyada gün geçtikçe büyümektedir. Bu denli büyük bir ticari pazarın kontrol edilmesi ve düzenlenmesi için çeşitli kanun ve yönetmeliklerin hazırlanması da zaruri hale gelmiştir. Nüfuslu kişilerin (Influencer, fenomen vb.) söz konusu kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak reklam faaliyetlerini yürütmesi piyasanın, reklam verenin, nüfuslunun ve tüketicilerin korunması için oldukça önemlidir.
Yukarıda belirtilenler sosyal medyada reklam yapılması hakkındaki kuralların başlıcalarını oluşturmakta olup yapılacak reklamlar diğer tüm kanunlardaki kurallara uygun olmak zorundadır.
Av. Kubilay SUSAM
Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.