5 metrekarede 40 yıllık ömür 

İzmit'in sevilen berber esnaflarından Kerim Tüfeksever, meslek hayatının 60’ıncı yılını yaşıyor. Tüfeksever, 40 yıldır Kemaliye Caddesi'nde bulunan 5 metrekarelik dükkanından ekmeğini kazanıyor.

7 yaşında babası Mümin Tüfeksever’in dükkanında yerleri süpürerek başladığı berberlik mesleğinde 60’ıncı yılını yaşayan Kerim Tüfeksever işini büyük bir aşkla yapıyor. Yarım asra yakın bir süredir de İzmit Tepecik Mahallesi Kemaliye Caddesi'nde bulunan 5 metrekarelik dükkanında meslek hayatını devam ettiren Tüfeksever, 10 yıl kadar daha işini bırakmayı düşünmediğini ifade ediyor. 3 çocuğunu da mevcut dükkanından kazandığı gelirle büyüttüğünü söyleyen Tüfeksever, “Elim ayağım tuttuğu, gözüm gördüğü sürece çalışmak istiyorum. İzmit’in yarısı benim olsa yine buraya gelirim” diyor.

“SERMAYEMİZ SOHBETİMİZ”

67 yaşında olan ve İzmit'in yakın tarihine tanıklık ederek değişimine gören Kerim Tüfeksever, “Mesleğimi gerçekten çok seviyorum. Temiz ve sakin bir işimiz var. Bizim mesleğimiz incelik isteyen bir iş. İnsanlarla sohbet etmek, dert ortağı olmak çok önemli. Bunu bir ticari kaygıyla söylemiyorum. Biz berberler bir anlamda müşterimizin sırdaşı oluyoruz. Bu yüzden berberin sermayesi sohbetidir. Güzel sohbeti, iyi niyetli olan her berber müşterisiyle bir anlamda dosttur, arkadaştır.” diye konuştu.

5 metrekarede 40 yıllık ömür 

“ESKİDEN MÜŞTERİYİ TANIRDIK”

Güler yüzlü olmanın her zaman insan kazandıracağının altını çizen Tüfeksever, “Ben 60 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. 7 yaşında babamın dükkanında elime aldığım süpürgeyle başladım, sonra tarak, makas derken dönüp baktığımda 60 yıllık dolu dolu anılar, dostlar, sohbetler görüyorum. Bu sokakta da 40 yıldır esnafım. Komşular değişti, insanlar değişti ve hatta dönüştü. Bu değişim bir manada kötü oldu. Eskiden insanlar daha içtendi. Daha doğaldı. Koltuğumuza oturanların yüzde 90'ını tanırdık” dedi.

“GENÇLERİ BAŞARILI BULUYORUM”

2006 yılında emekli olduğunu fakat mesleğini çok sevdiği için dükkanını açmaya devam ettiğini söyleyen Tüfeksever, “Gençler artık berberlik mesleğine hevesli olmuyor. Çırak bulmak, işi öğretmek çok zor. Bu sorun sadece bizim mesleğimiz için değil tüm esnaflar için aynı. Benim müşterilerimin çoğu 50 yaş ve üstü. Gençler artık farklı tarzları yaptırabilecekleri berberleri tercih ediyor. Açıkçası bende yeni nesil berber dükkanlarını beğeniyorum. Gençler yenilikçi ve başarılı işler yapıyorlar. Allah hepsine helal kazanç nasip etsin” şeklinde konuştu.

“SAMİMİ BİR ATMOSFERİ VAR” 

Gençlere zamanın ve sağlıklarının değerini bilmeleri konusunda tavsiyede bulunan Tüfeksever, “Mesele bir yerin küçüklüğü veya oranın işlevselliği değil. Benim dükkanım 5 metrekare kadar ama insanlar buranın küçüklüğünü seviyor. Birçok insan için daha samimi geliyor. Samimiyet insanların özelliği bir şey sadece bunun için bile buraya gelen müşterilerim var. Atmosfere bayıldıklarını söylüyorlar. Bakan herkes bir kez daha kafasını çevirip bakıyor. Zamanın donduğu bir yer burası. Zaman demişken ben de 60 yılın hiçbir şey olduğunu gördüm. Zamanın çok kısa olduğunu anladım” dedi. 

10 Eyl 2021 - 20:00 Kocaeli/ İzmit- Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar