Komisyon sorunu Ankara’ya taşınıyor: AK Parti grubu konuyu İçişleri Bakanlığına götürüyor!

İzmit Belediye Meclisi’nin AK Parti grubu, aylardır bir türlü belirlenemeyen komisyonlar üyeleri ile ilgili temmuz meclisinde verilen önergelerinin oylamaya sunulmaması nedeniyle konuyu İzmit Kaymakamlığı aracılığı ile İçişleri Bakanlığına götürme kararı aldı

İzmit Belediyesi’nde aylardan beridir bir türlü belirlenemeyen komisyon üyeleri ile ilgili yeni bir gelişme yaşanıyor. Konu hakkında son olarak geçtiğimiz günlerde yapılan temmuz ayı meclisinde AK Parti grubu adına verilen önerge ile komisyonların seçiminin yapılması talep edilmiş, önerge belediye başkanı Fatma Kaplan Hürriyet tarafından gündeme alınmadığı gibi oylama da yaptırılmamıştı. Yaşanan bu gelişmenin ardından yasal sürecin başlatılabileceği belirtiliyor.

BAKANLIĞA GİDECEKLER

Buna göre AK Parti İzmit İlçe Teşkilatı, konu hakkında İzmit Kaymakamlığı üzerinden İçişleri Bakanlığı’na konu hakkında talepte bulunarak, sorunun giderilmesi için çalışma yapılmasını isteyecek. Söz konusu başvurunun önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. Konu hakkında gazetemize açıklama yapan AK Parti İzmit İlçe Başkanı Av. Ali Güney, belediye başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in önergeyi dikkate almayarak usulsüz davrandığını dile getirdi.

Komisyon sorunu Ankara’ya taşınıyor: AK Parti grubu konuyu İçişleri Bakanlığına götürüyor!

ÖNERGE İÇİN OYLAMA ŞART!

Güney, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Biz temmuz ayı oturumunda komisyonların oluşturulmasına ilişkin meclisi önerge sunduk. Bu önergeler herhangi bir konuda verilebilir. Meclis öncesinde gündem maddeleri okunurken şu konunun değerlendirilmesini istiyoruz diye önerge veriliyor. Biz de yasal hakkımızı komisyon seçiminin yapılması için kullandık. Burada önergemizin belediye başkanı tarafından gündeme alınsın mı alınmasın mı diye oylanması lazım.

USULSÜZLÜK SÖZ KONUSU

Meclis üyelerinin önerge vermesi doğal bir haktır. Bunu da verdikten sonra belediye başkanı, meclisi yöneten kişi bunu gündeme oylamak durumunda. Siz yasal durum ve belediye mevzuatı gereği öncelikli olarak hiçbir şeyden çekinmeden oylamanızı yapmak zorundasınız. Oyladın ve gündeme alınmadı, hay hay. Alınırsa o zaman bu önerge gündem olarak değerlendirilir. Fatma Hanım bu ilk aşamaları dahi yapmıyor. İşte bu usulsüz davranıştır.

YASALARA AYKIRI DAVRANIYOR

Oylama yapılırsa komisyon seçimleri yapılır, meclis kararı ile komisyonlar oluşturulur. Bundan sonra belediye başkanı usul ve yasaya, belediye mevzuatına aykırı işlem yapıldığını düşünürse ‘Meclis çoğunluğunuza dayanarak bunu yaptınız’ derse yargıya gidebilir. Mahkeme ne karar verirse boynumuz kıldan ince. Herkes buna uymak zorunda. Bunda bir ihtilaf yok. Ama en temel sıkıntı, Fatma Hanım bunu bile isteye yapıyor, burada önergeyi gündeme almıyor. Mağduriyet çıkarmanın hesapları ile yasal mevzuata aykırı davranıyor.

YARGI YOLU AÇIKTIR!

Siz işinize gelen konuyu gündeme alacaksınız, işinize gelmeyen konuları gündeme almayacaksınız, meclis böyle yönetilemez. Böyle bir usul ve erkan yok. Bu konuda grup başkan vekilimiz da açıklama yaptı, Fatma Hanım’a, ‘Eğer verilen kararı, meclisten çıkan neticenin hukuka ve yasaya aykırı olduğunu düşünüyorsanız yargı yolu açık’ diyerek hatırlatmada bulundu.

Komisyon sorunu Ankara’ya taşınıyor: AK Parti grubu konuyu İçişleri Bakanlığına götürüyor!

ORTADA İHTİLAF YOK

Ayrıca şöyle bir durum daha var. Fatma Hanım mecliste bu komisyonların oluşturulmasıyla ilgili aritmetikten söz ediyor. Biz Cumhur İttifakı olarak kendi aramızda kararımızı vermişiz. Ayrı gruplar da olsak istişaremizi yaptık ve komisyon dağılımını belirledik. MHP’nin illa bu komisyonda olmak istiyorum diye bir tavrı yok. İhtilaf olsa aritmetikten söz edilebilir. Ama böyle bir durum yok. Biz diyoruz ki, velev ki anlaşma olmadı, bunun en nihai gideceği yer meclistir. Meclis bunun seçimini yapsın. Komisyonlara adaylar çıksın, en çok oyu alan komisyon üyesi seçilsin.

FATMA HANIMIN AMACINI MHP’LİLER DE İYİ BİLİYOR

MHP grubu da zaten bizim isimlerimizi veriyor. Listemizin MHP’nin de onayı ile ortak olarak veriyoruz. Bakın mesela encümene bir MHP’li arkadaşımızı seçtik. Meclis ikinci başkan vekili de MHP’li. Fatma Hanım işin esasında sınırı aşarak MHP’nin avukatlığını yapmış gibi görünmenin derdinde. Fakat amacının bu olmadığını MHP’liler de biliyor.

HATASINDAN DÖNEMİYOR!

MHP İl Başkanımız Aydın Bey ile görüşüyoruz. Ahmet başkanla sürekli görüşüyoruz zaten. Onlar da Fatma Hanım’ın derdinin MHP’nin hakkını korumak olmadığını iyi biliyorlar. Onların derdi burada AK Parti ve MHP arasına nifak tohumu ekmektir. Bunun peşindelerdi. Biz dik durduk. Aydın başkanın ‘MHP’lilerin komisyonlarda olmak gibi bir derdi yok’ diye bir açıklaması vardı. Bu saatten sonra Fatma Hanıma düşen bu oylamayı meclise sunmaktır. Tabi bir laf etti ya, şimdi geri dönemiyor.

YASA VE MEVZUAT BELLİ!

En azından biz yasal mevzuat gereği, yarın sorumluluk altında kalmamak için AK Parti grubu olarak önergemizi verdik fakat oylamaya alınmadı. Şimdi bizler kaymakamlık üzerinden İçişleri Bakanlığına gönderilmek üzere gerekli başvurumuzu yapacağız. Burada komisyon seçimlerinden ziyade önergenin gündeme alınmaması hadisesi var. Hangi belediye olursa olsun verilen önergelerin gündeme alınış biçimi, yasalar ve belediye mevzuatı uyarınca bellidir.

FATMA HANIM HUKUKÇU AMA…

Fatma Hanım gibi önergeyi gündeme almıyorum derseniz hukuka aykırı bir iş yapmış olursunuz. İyi de Fatma Hanım bir hukukçudur, önergenin gündeme alınması ile ilgili hukuka aykırılığının belirleyicisi belediye başkanı mıdır? Bunu belirleyecek merci mahkemelerdir, yargıdır. Hiç kimse ve hiçbir başkan, burada olduğu gibi yargının yerine geçip bu iş hukuka aykırıdır diyemez. Yasa gereğinde başvuru yapabilir, saygı duyarız. Hiç işlemi yaptırmamak illegalitedir. Doğru olmaz.

İŞ ARTIK BAKANLIKTA

Zaten meclis kararıyla bu komisyonlar 1 yıl süreyle seçildi. Komisyon kararları meclis tarafından onaylanıyor. Biz herhangi bir hukuki sorunla karşılaşmamak adına kendi meclis üyelerimiz, kendi grubumuz bu konuda yasal prosedürü çalıştıracağız. Sonrası İçişleri Bakanlığı’nın ve yargıya gidilirse mahkemenin işidir. İş yargıya gitse bile Fatma Hanım’ın düşündüğü gibi bir sonuç çıkmayacaktır. Çünkü yasa ve mevzuat bellidir”.

08 Tem 2021 - 18:00 Kocaeli/ İzmit- Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar