En fazla ihracat yine Birleşik Krallık'a...

TİM tarafından açıklanan kentlerin ihracat performansı Kocaeli’yi yine öne çıkardı. Nisan ayını 1.4 milyar dolar ihracatla kapatan ilimizin en büyük dış ticaret partneri bir kez daha Birleşik Krallık oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Geride kalan nisan ayında Türkiye’nin ihracatı, pandemiye rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 109’luk artışla, 18 milyar 766 milyon dolara ulaşarak cumhuriyet tarihinin en yüksek nisan ayı ihracatı oldu. Türkiye’nin sanayi üssü olan Kocaeli de yaşanan bu yükselişin en fazla olduğu kent olarak kayıtlara geçti.

2020’YE GÖRE BÜYÜK ARTIŞ

Nisan ayını 1 milyar 321 milyon 481 bin dolarlık dış satış ile kapatan Kocaeli, 455 milyon 383 bin dolar olan geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 190.2’lik bir artış gösterdi. Pandemi koşullarına göre geçen seneye göre çok ciddi bir yükseliş ortaya koyan ilimizin ihracatı, buna rağmen mart ayına göre ise gerileme gösterdi. Yaklaşık yüzde 10’luk bir gerileme yaşan Kocaeli, mart ayında 1 milyar 462 milyon 788 bin dolar ihracat rakamına ulaşmıştı.

YILLIK İHRACAT ARTTI

Yıllık ihracat verilerine göre ise Kocaeli’nin ocak-nisan döneminde toplamda 5 milyar 159 milyon 172 bin dolar ihracat yaptığı açıklandı. Bu sürede ilimizin en fazla ihracat yaptığı ay mart oldu. Sektörel bazda yapılan nisan ayı değerlendirmesinde ise liderliği yine otomotiv aldı. Bu alanda ilimizin yaptığı toplam dış satış miktarı 403 milyon 82 bin dolar olarak gerçekleşti.

OTOMOTİV İLK SIRADA

Bu rakam geçen yılın aynı ayında 38 milyon 813 bin dolar seviyesindeydi. Pandemi etkisinin azalması ile birlikte çarkların dönmesi sonucunda otomotivdeki ihracat miktarı geçen yıla göre tam yüzde 938.5 oranında artış gösterdi. Otomotivi yüzde 152.9’luk artış ve 419 milyon 776 bin dolar ihracat ise kimyevi maddeler ve mamulleri izledi. Ayrıca 100 milyon dolar ihracat rakamını geçen diğer sektörler ise çelik ile demir ve demir dışı metaller sektörleri oldu.

BİRLEŞİK KRALLIK ÖNDE

Öte yandan Kocaeli’nin geride kalan nisan ayında en fazla dış satış gerçekleştirdiği ülke bir kez daha Birleşik Krallık oldu. İlimizin geçtiğimiz ay bu ülkeye yaptığı ihracat miktarı 148 milyon 690 bin dolara ulaştı. Aynı zamanda Birleşik Krallık, 100 milyon doları aytığımız tek ülke olarak notlara geçti. Birleşik Krallık’ı 93.7 milyon dolar ile Hollanda, 89.3 milyon dolar ile de Almanya izledi. İlk 10 ülke ise sırasıyla; ABD, İtalya, İspanya, Fransa, Belçika, Romanya ve Ukrayna oldu. Ayrıca Polonya, Nijerya, Yunanistan, Bulgaristan ve Rusya ile 30 milyon doları geçen dış ticaret rakamına ulaşıldı.

04 May 2021 - 17:36 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar