Dedeoğlu: “Yunanistan, soydaşlarımıza zulmediyor “

DSP Kocaeli İl Başkanı Halim Dedeoğlu, Batı Trakya Türklerine, Yunanistan’ın baskı ve zulüm yaptığını ifade etti. Dedeoğlu, “Türkiye ile Yunanistan arasında gerginlik oldu mu sıkıntısını Batı Trakya’daki soydaşlarımız çekiyor” dedi

Son dönemlerde Türkiye ile Yunanistan arasında artan tansiyon, pek çok alanda sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Demokratik Sol Parti (DSP) Kocaeli İl Başkanı Halim Dedeoğlu, yaptığı yazılı açıklamada bu sorunlardan birini gündeme taşıdı. Başkan Dedeoğlu, Batı Trakya Türklerinin, Yunanistan’ın baskısı altında olduğunu kaydederek, yapılanların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

“ASİMİLASYON FAALİYETLERİ”

DSP Kocaeli İl Başkanı Halim Dedeoğlu yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Değerli basın mensupları, Yunanistan Batı Trakya Türk azınlığı üzerindeki asimilasyon politikalarına hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz yıl kapatılan 6 Türk okulundan sonra bu yıl da 8 Türk okulu daha Yunan mercilerince kapatıldı. Lozan Antlaşmasına göre; eğitim özgürlüğü garanti altında olması gereken Batı Trakya Türk azınlığı, bu yıl da okullarının kapatılmasının sıkıntılarını yaşıyor. Kapatılan okullardaki çocukların Yunan devlet okullarına yönlendirilmesi asimilasyon faaliyetlerinin en belirgin özelliği olarak göze çarpıyor. Yunanistan ile Türkiye arasında Kıbrıs, Ege, On iki Ada, Münhasır Ekonomik Bölge, Kıta Sahanlığı, Deniz Yetki Alanı, FIR Hattı, Ayasofya vb. birçok sorun bulunmaktadır.

“GERÇEK MERMİLERLE TATBİKAT”

Bunların dışında ve belki de bu sayılanların hepsinden daha önemli sorun; Batı Trakya Türk azınlığının milli kimliğinin inkarı ve Lozan Antlaşması ile elde ettiği haklarının Yunan devletince gasp edilmiş olmasıdır. Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan en ufak bir anlaşmazlık ya da sıcak gelişmede Yunanistan bunun bedelini Batı Trakya Türk azınlığına ödetmeye çalışmaktadır. En son bir kaç gün önce Yunan Silahlı Kuvvetleri İskeçe’nin Mustafçova Belediyesine bağlı Gökçepınar Köyü’nde tam teçhizatlı olarak köyün ve Müslüman mezarlığının içinde gerçek mermilerle tatbikat gerçekleştirmiştir. Bu gelişme azınlık toplumumuz içinde büyük bir infial, korku ve endişeye neden olmuştur.

“SIKINTISINI SOYDAŞLARIMIZ ÇEKİYOR”

Bu asla kabul edilemez. Batı Trakya, Yunan Devletinin fatura ödeme Merkezi değildir. Batı Trakya Türk azınlığı, Batı Trakya’nın gerçek sahibidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Batı Trakya’da garantör devlet olduğu ve Batı Trakya Türk azınlığının asli unsuru olduğu hiç kimse tarafından unutulmamalıdır. Sevgili hemşerilerim, Yunanistan’da asimilasyon zaten var. Ancak, Ayasofya ve Oruç Reis gemisinin Akdeniz'e çıkmasından sonra baskılar çok arttı. Türk köylerinin mezarlıklarında asker tatbikat yapıyor. Türkiye’den gidecek olan Türk asılı olan soydaşlarımıza sınırda zorluk çıkartıyorlar. Okullar kapatılıyor, 240 kapasiteli bir okul olan Celal Bayar Lisesi’nde 750 Türk genci sıkış döküş öğretim yapıyor. Yunan yeni bir okul yapmıyor. Virüs nedeniyle okul açılırsa nasıl olacak belli değil. Kısacası Türkiye ile Yunanistan arasında gerginlik oldu mu sıkıntısını Batı Trakya’daki soydaşlarımız çekiyor.”

18 Ağu 2020 - 11:06 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar