Katırcıoğlu: Kadın ve çocuklar kırmızı çizgimiz

TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Meclis Genel Kurulunda görüşülmekte olan İnfaz Yasası teklifinde çocuğun yüksek yararını gözeten ve kadınlar lehine olan değişikliklerin yer aldığını söyledi.

Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Yapılan değişikliklerle, hamile olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadın şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınma imkânı getirildiğini açıkladı.

Yapılacak düzenleme ile anne ve çocuğun yüksek yararı gözetilerek hapis cezasının infazının geri bırakılma süresi altı ay yerine, bir yıl altı aya çıkartılıyor ve böylece anne ve çocuğun ceza infaz kurumuyla daha geç karşılaşması sağlanacağına değinen Katırcıoğlu, açıklamasının devamında şunları kaydetti. “17’nci maddede sadece hükümlünün hastalığı hâlinde infaza ara verme imkânı varken yapılan değişiklikle, hükümlünün eş veya çocuklarının sürekli hastalık veya malullük nedeniyle bakıma muhtaç olmaları hâlinde de hapis cezasının infazına ara verilme imkânı tanınmakta ve mevcutta var olan altı aylık süre de bir yıla çıkartılacak.”

 ÇOCUK HÜKÜMLÜLERE DÜZENLEME 

Çocukların üstün yararını gözeterek, en geç iki ayda bir sağlanan aile görüşmesi imkânı en geç ayda bir görüşme imkânına dönüştürüldüğünü açıklayan Radiye Sezer Katırcıoğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi; “Çocuk hükümlülerin kardeşiyle de aile görüşmesi yapabilmesi imkânı var. Çocuk hükümlüler için hazırlanan tören, anma günü, doğum günlerinde çocukların ailelerinin de etkinliğe katılması imkânı getiriliyor. Eğer, yine çocuk, bir yakını olmaması nedeniyle izne çıkamıyorsa eğitim evlerinde iznini değerlendirebilmesi, kamu kuruluşlarının gençlik kamplarına, gençlik merkezlerine katılabilme imkânı düzenleniyor. Ayrıca, 0-6 yaş gurubunda çocuğu bulunan kadın hükümlüler için denetimli serbestlikten yararlanma şartı olarak belirlenen oran beşte 3 belirleniyor. Diğer hâllerde bu oran beşte 4 Yani 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadın hükümlü, koşullu salıverme için geçirmesi gereken sürenin beşte 3’ünü infaz kurumunda geçirmesi hâlinde beşte 2’sini denetimli serbestlikten yararlanabilecek. Yine, Bu hâlde de azami denetimli serbestlik süresi dört yıl olarak belirlendi.” 

Kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları bir yıl ya da daha az süreli hapis cezasını konutta çekebilmesi, yine doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçen ve toplam üç yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkûm olan kadınların cezasını konutta çekebilme imkânının getirildiğini açıklayan Katırcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti; “Koşullu salıverilme süresinin hesaplanmasında, yine çocuklara ilişkin özel hükümler var. 15 yaşına kadar olan çocukların infaz kurumunda geçirdiği bir gün üç gün sayılıyor. 18 yaşına kadar çocukların infaz kurumunda geçirdiği bir gün iki gün olarak sayılıyor. Çocuklar için yine önemli bir düzenleme ise adli kontrol sürecinde daha iyi takip edilebilmeleri ve haklarında yapılacak iyileştirme çalışmalarının daha verimli hâle getirilmesi amacıyla rehberlik edecek bir uzman görevlendirilmesidir.” dedi.

TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, İnfaz Yasası teklifi hakkında yaptığı açıklamaların sonunda; “Yasalaşacak olan kanun teklifinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

 

12 Nis 2020 - 23:08 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar