İSU’dan çevreye katkı: Katis ile vidanjörler takip ve kontrol altında

Kocaeli’nde “Sıfır Kirlilik” ilkesi ile yüzde 100 arıtma gerçekleştirerek ülkemizde bir ilki başaran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, ülkemize örnek olacak bir projeyi daha hayata geçirdi.

İSU uzmanları tarafından çevreyi korumak için özel olarak geliştirilen Kocaeli Atıksu Transfer İzleme Sistemi (KATİS) projesine start veren İSU Genel Müdürlüğü, artık il genelinde evsel ve/veya endüstriyel atıksu taşıyan vidanjörleri anlık olarak takip ederek kontrol altında bulunduracak.

AR-GE PROJESİ


Sanayi kenti Kocaeli’de zaman zaman evsel ve/veya endüstriyel atıksular vidanjörler ile kanalizasyon hatları ve dereler ile çevreye dökülerek çevre ve insan sağlığını tehlike altına alıyor. Kocaeli’de işlettiği 23 adet atıksu arıtma tesisi, binlerce km uzunluğunda atıksu hatları, modern laboratuvar merkezi ve atıksu scada merkezi ile atıksuları kontrol altına alan Kurum, sanayi şehrindeki evsel ve/veya endüstriyel atıksuları taşıyan vidanjörleri kontrol altına almak için KATİS projesini uygulamaya aldı. İSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın uzman teknik birimleri tarafından yapılan Araştırma – Geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları ile geliştirilen ve test çalışmaları tamamlanan proje 2019 yılı başı itibariyle kurum araçlarında kullanılmaya başlandı.

UYGULAMA ALANLARI


Geliştirilen KATİS projesi ile birlikte su, atıksu, sıvı kimyasal, tutkal, reçel, meyve suyu, bor yağı, amonyak, klorlu çözeltiler, alfabetik / aromatik sınıfı iletken sıvılar, benzin,  hidrolk asit, sülfürik asit, nitrik asit, su esaslı yağları taşıyan araçların takibi yapılabilmektedir.

ONLINE TAKİP SAĞLANACAK


Uygulama ile Kocaeli ili sınırları ve İSU yetki alanı içinde İSU Genel Müdürlüğü tarafından Çalıştırma İzin Belgesi almış vidanjörler online izlenerek veriler kayıt altına alınmaktadır. Çalıştırma İzin Belgesi alan vidanjörlerin üzerine KATİS projesi etiketi konuldu. Ayrıca, hazırlanan proje ile kayıt alınan vidanjörler, bilgisayar üzerinden online olarak dolum ve boşaltım koordinatları, tarihi, saati, miktarı, araç bilgileri ve transfer sırasında vidanjör içerisindeki atıksu miktarı ve araç bilgileri ile birlikte takip edilmektedir.

ENTEGRASYON ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ


İSU Genel Müdürlüğü’nün uyguladığı KATİS projesi, Kocaeli Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun aldığı karar çerçevesinde Kocaeli İli sınırları içerisinde çalışacak olan tüm vidanjörleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldı. 2 Mart 2020 tarihine kadar il genelinde faaliyet gösteren bütün vidanjörlerin İSU Genel Müdürlüğü’ nden Vidanjör Çalıştırma İzin Belgesi alma ve buna bağlı olarak KATİS’e entegrasyon zorunluluğu getirildi. Bu tarihten itibaren İl genelindeki bütün vidanjörler, online olarak takip ve kontrol altında alınacaktır.

SIKI ÖNLEMLER ALINDI


Proje ile birlikte Çalıştırma İzin Belgesi almamış vidanjörler, İlimiz sınırları içerisinde çalıştırılmayacak. Alınan sıkı önlemlerin yanısıra İl genelinde trafikten sorumlu Emniyet ve Jandarma birimleri tarafından kontrolleri yapılarak yasal mevzuatlar çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır.

PROJE NE SAĞLIYOR


Proje sayesinde Kocaeli genelindeki evsel ve/veya endüstriyel atıksu taşıyan bütün araçlar kontrol altına alınmış olunacaktır. Böylelikle, kanalizasyon hatlarına, derelere ve çevreye atıksular atılmayacak; insan ile çevre sağlığı korunarak bütüncül ve önleyici bir çevre yönetimi uygulanacaktır.

# isu

09 Şub 2020 - 16:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar