TES’te memur paketi talebi: Eğitimden tasarruf yapılmaz

Hükümetten memur paketi hazırlamasını talep eden Türk Eğitim Sen, 7.2 Milyar TL’lik maliyeti olan meslek kanununun bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizdi

Mülakat sisteminin kaldırılması başta olmak üzere ek gösterge ve sözleşmeli memurların kadroya geçirilmesi gibi birçok konuda taleplerini sıralayan Türk Eğitim Sen, yazılı bir açıklama yayınladı. Türk Eğitim Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, açıklama kapsamında öğretmenlik mesleğinin hem yasal zemine oturulması hem de prestijinin artırılması adına ivedilikle meslek kanunu hazırlanması gerektiğini belirtti.

MAAŞLARA GÜNCELLEME TALEBİ

Kamuda çalışanların belli bir sendikayı tercih etmekte zorlandıklarını ifade eden Şanlı, “Korkudan ya da ikbal beklentisinden dolayı iki dünya bir araya gelse birlikte olmayacak insanlar aynı kulvarda yürüyor. Dolayısıyla biz sadece sendikacılık yapmıyoruz. Kamu çalışanlarına; şahsiyetleriyle kimlikleri ve kişiliklerini koruyarak var olabilecekleri bir zemin sunuyoruz. Bilindiği gibi Türk Eğitim Sen’in içinde bulunduğu Türkiye Kamu Sen olarak hem Maliye Bakanlığı önünde hem de illerde, ‘Bu bütçe memurun bütçesi değil’ diyerek ve geçtiğimiz ay tüm illerde bordro yakarak eylem yapmıştık. Çünkü enflasyonun yanlış hesaplanmış halinde bile maaşlar son hızla erimekte. Bu yüzden memur ve emekli maaşlarının güncellenmesi gerekmektedir” dedi.

SÖZLEŞMELİLERE KADRO İSTEDİ

Hükümetten bir memur paketi hazırlanmasını istiyoruz diyen Yaşar Şanlı, “Bütün ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, ek göstergenin 3600’e çıkarılması, tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin artırılması ve ek göstergeden yararlanamayan yardımcı hizmetler sınıfının ek göstergeden yararlanmasının sağlanmasını istiyoruz. Aynı işi yapan kamu çalışanlarının farklı statülerde istihdam edilmesine son verilerek tüm sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, ehliyet ve liyakate dayalı adil bir yönetici atama sistemi ihdas edilmesi, yıllardır kul hakkı yemenin ötekileştirmenin bir aracı olarak kullanılan ve kamusal hayatta huzuru da katleden mülakat uygulamasının tamamen kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘KANUN PAKETİ İSTİYORUZ’

Taleplerini sıralamaya devam eden Şanlı, “Vergi dilimlerinin matrahının yüzde 15'e sabitlenmesi,  bu şekilde yılın ikinci 6 ayında memur maaşlarının kuş olup uçmaması, yardımcı hizmetler sınıfının öğrenim durumlarına göre bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız genel idari hizmetler sınıfına geçirilmesi, işçiler ile işçi ve memur emeklilerinde olduğu gibi görevi başında olan kamu çalışanlarına da dini bayramlarda ikramiye verilmesi gibi hususların yer almasını talep ediyoruz. Tüm bu hususların yer aldığı paket meclise getirilmeli ve bu kez de vekillerin elleri memur lehine kalkmalıdır. Öğretmen atamalarından yönetici atamalarına kadar tüm kamuda mülakatın kaldırılması gerektiğini söylüyoruz” diyerek ehliyet ve liyakate dayanan yönetici atama sisteminin ihdas edilmesi gerektiğini belirtti.

‘MÜLAKAT OLSUN AMA…’

Sözlerini sürdüren Şanlı, “Mülakat hak gaspıdır, torpil öncelemektir, bilgiyi ödüllendiren değil, bilgi görmezden gelen bir yöntemdir. Türk Eğitim Sen olarak mülakattan korktuğumuz ya da üyelerimize güvenmediğimiz için karşı çıkmıyoruz. Hatta diyoruz ki iki büyük sendika mülakat komisyonlarında sadece gözlemci sıfatı ile yer alsın ya da mülakatta kamera kaydı alınsın. Biz mülakata hayır derken aslında ahlaksızlığa Hayır diyoruz. Geldiğimiz şu zamanda neredeyse uzaya şehir kuruluyor ama biz hala ehil yönetici atayamıyoruz. Dolayısı ile mülakat garabetin artık kamudan çıkarılması gerekir. Bu husus talep ettiğimiz memur paketinde mutlaka yer almalıdır” ifadelerini kullandı.

‘EĞİTİMDEN TASARRUF YAPILMAZ’

“Öğretmenlik mesleğinin saygınlığını itibarını arttıracak ve mesleğimizin statüsünü yasal bir zemine kavuşturacak bir meslek kanununa 657 sayılı DMK'dan kaynaklanan hakların baki kalması kaydıyla destek veriyoruz” diyen Şanlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kanunun ertelenmemesi gerekir. Meslek kanunun 7.2 Milyar TL'ye tekabül eden bir ekonomik maliyeti olduğu söyleniyor. Çünkü kanunun ek ders ücretlerinin artırılması, zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapan öğretmenlerimize teşvik verilmesi, kariyer basamaklarının düzenlenmesi neticesinde ilave ücret ödenmesi gibi birtakım ekonomik karşılığı var. Her zaman söylüyoruz, eğitimden tasarruf yapılamaz. Umuyoruz ki en yakın zamanda meslek kanunu da hayata geçer. Sendikamızın insanımızın yaşam düzeyini bilinçli bir çabayla yükseltme konusundaki tartışma götürmez bir gerçektir.”

06 Şub 2020 - 10:25 Kocaeli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar