TÜBİTAK Başkanı Mandal,“Kocaeli ideal bir araştırma kampüsü"

Kocaeli Sanayi Odası Kasım ayı Meclis Toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda değerlendirmelerde bulunan konuk konuşmacı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ilimizin büyük bir araştırma kampüsü olduğunu söyledi

Kocaeli Sanayi Odası ( KSO)  Kasım ayı meclis toplantısı bugün Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında gerçekleştirildi. Oda meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yanı sıra Vali Hüseyin Aksoy, Kütahya Valisi Ömer Toraman, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kütahya Altıntaş Belediye Başkanı Arif Teke, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu Başkanı İsmet Özotraç, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, oda yönetimi ve üyeler yer aldı. TÜBİTAK çalışmalarını değerlendiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “TÜBİTAK olarak baktığımızda Ankara odaklı bir kurum olsak da 5 bin 400 kadar personelimizin büyük çoğunluğu Gebze’de bulunmakta. O yüzden ana üssümüz Gebze” dedi.

“KOCAELİ OLARAK ŞANSLI BİR KONUMDAYIZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ar-Ge yapabilmenin yolunun kamu, üniversite ve özel sektör işbirliği ile gelişebileceğini biliyoruz. Bu kapsamda, TÜBİTAK olarak, üniversitelerimizin, kamu kurumlarımızın ve sanayicilerimizin projelerini fonlayarak verdiğiniz destekler, ülkemizin rekabet gücünün artırılmasına önemli katkılar vermektedir. Öncelikle Kocaeli ili olarak çok şanslı bir konumda olduğumuzu belirtmek isterim. Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM, BİLGEM, ilk etabı tamamlanan Bilişim Vadisi, 5 Teknopark, Ulusal Test Merkezi - TSE, 2 Teknoloji Transfer Ofisi ve 2 üniversiteyi ilimizde barındırıyoruz” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal,“Kocaeli ideal bir araştırma kampüsü

“İKİNCİ SIRADAYIZ”

Devamında Zeytinoğlu, “Bu fiziksel yakınlık neticesinde bugün itibariyle ilimizdeki Ar-Ge Merkezi sayısı 127, Tasarım Merkezi sayısı ise 17’dir. İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız. Türkiye sanayinin merkezi olan ilimizdeki sanayinin teknoloji seviyesini yükseltmek ve daha katma değerli ürünlerin bölgemizde üretilmesini sağlamak için oda olarak katkı vermeye çalışıyoruz. Sanayicilerle, üniversite ve araştırma merkezlerine ziyaretler yapıyoruz. Ar-Ge Merkezi sayısını arttırmak için firma ziyaretleri yapıyoruz. Ar-Ge Merkezleri arasındaki koordinasyonu sağlamak için etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge destekleri konusunda farkındalığı arttırmak için toplantılar düzenliyoruz. Odamızın iştiraki olan ABİGEM danışmanlık şirketi olarak desteklerin alınması noktasında firmalarımıza yardımcı oluyoruz” şeklinde konuştu.

“ODALAR SÜRECİN DIŞINDA KALMAKTADIR”

“Üniversitelerimizde kurulan Teknoloji Transfer Ofislerinde sanayi odalarının, ticaret odalarının ortak ve söz sahibi olması, işbirliği ruhunu geliştirme açısından önemli” diyen Zeytinoğlu, “Kısa adı KUSİ olan kamu üniversite-sanayi işbirliği stratejisi ile devletimiz de bu önemi vurgulamaktadır. Kocaeli olarak en başarılı KUSİ uygulamasını yürütüyoruz. Ancak son bin 513 TÜBİTAK teşviklerinde TTO A.Ş.’nin sadece üniversitenin sermayeder olduğu bir şirket olma ve yönetim kurulu üyelerinin de sadece akademisyen olma şartı aranmaktadır. Tabi teşviklerin bu yönde olması odaları sürecin dışında bırakmaktadır. Ar-Ge Merkezi olan işletmelerimize TÜBİTAK projesi yapma ödevi verilmektedir” dedi.

“HEDEFİMİZİN GERİSİNDE HİBE”

Zeytinoğlu, “Dünyadaki en büyük sivil fon olan UFUK 2020 programının tamamlanmasına bildiğiniz gibi 1 yıl kaldı. 451 milyon avro ile katıldığımız UFUK 2020’den, bugüne kadar hedeflediğimiz miktarın çok gerisinde hibe alabildik. 2014-2018 arasında 452 projemiz kabul edilmiş. Türk ortaklara yaklaşık 138 milyon avro para aktarılmış. İspanya ve İtalya Türkiye’nin 10 katı başvuru yapmış ve 20 katı bir bütçe almış Polonya Türkiye’nin 2 katı başvuru yapmış ve 2 katı bir bütçe almış. Yunanistan Türkiye’nin 3 katı başvuru yapmış ama 6 katı bütçe almış. Kıbrıs bile Ufuk 2020’den Türkiye’ye göre daha fazla fon alıyor” ifadelerini kullandı.

“OLANAK SAĞLIYOR”

Devamında Zeytinoğlu, “Biliyorsunuz ülkemiz, 2001 sonu itibarıyla hibe nitelikli fonlardan tek bir çerçeve altında yararlanmaya başlamıştır. Rakamlara baktığımızda ne yazık ki Türkiye çok üst sıralarda yer almasa da, geçen bu süre içinde ulusal ve uluslararası ortak çalışabilme kültürümüzü geliştirdiğimizi düşünüyorum. Bunun da ötesinde Çerçeve Programları Türkiye-AB iş birliğinin gelişmesinde önemli bir çıpa görevi görüyor. TÜBİTAK AB projeleri konusunda farkındalık yaratmak ve başvuru sayılarını artırmak için çeşitli olanaklar sağlıyor” dedi.

“YOL ALMAMIZ GEREKİYOR”

Son olarak Zeytinoğlu, “Ele ele verip daha fazla Ar-Ge, daha yenilikçi çalışmalar ve proje disiplini konularında yol almamız gerekiyor. Malumunuz, AB bir sonraki Programının hazırlıklarına başladı. AB gelecek çerçeve programı için 100 milyar Euro bütçe planlıyor. Umarız ülkemiz Programa dahil edilir ve UFUK 2020’de olduğu gibi katkı koyar. Şimdiden yeni programda belirlenen misyonlara uygun projelerle ilgili, Kurumunuz tarafından kamuoyunun önceden uyarılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

İDEAL BİR ARAŞTIRMA KAMPÜSÜ

Zeytinoğlu’nun ardından söz alan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bütün etkinliklerinizle ve özellikle Gebze’deki yerleşkemizde oluşan sorunlarla yakından ilgilendiğiniz için TÜBİTAK olarak teşekkür ediyoruz. TÜBİTAK olarak baktığımızda Ankara odaklı bir kurum olsak da 5 bin 400 kadar personelimizin büyük çoğunluğu Gebze’de bulunmakta. O yüzden ana üssümüz Gebze. Burada olmaktan büyük memnuyniyet duyuyoruz. İdeal bir araştırma kampüsü olması nedeniyle de Kocaeli’yle olan bağlantımız bizim için çok kıymetli” dedi.

“TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ”

Devamında Mandal, “Bakanlığımızın başlattığı sanayi projelerinde Avrupa Birliği fonlarından daha fazla yararlanmalıyız. Yeterince başarılı olamamaktan kaynaklı sorun yaşıyoruz. Kazan kazan amaçlı bir politika yürütmemiz gerekiyor. Dünya çapında projelere baktığımızda en iyiler yüzde 10’luk bir pay alıyorken bizim projelerimiz bu aşamada yer almıyor. Türkiye’nin eşiği geçmiş projelerine desteği bu aşamada çok önemli” şeklinde konuştu.

“TAKİP EDİLMESİ GEREKEN NOKTADA”

Son olarak Mandal, “Kocaeli’yi takip eden değil de takip edilmesi gereken noktada bir il olarak görüyorum. Yükselen teknoloji eğilimlerinin çözüm sağlaması beklenen uygulama alanları ile ele alındığında potansiyel çıktı ve etkilerinin ön görülmesi gündemde yer alıyor. Sektörlerin üzerinden çözüm üretmeye çalışıyoruz. Birçok ilin öncü olduğu sektörlerde yenilikçi görüş teknolojiyi doğru bir şekilde kullanmasıyla oluşacak” dedi.

“KOCAELİ’DE SIRALAMADA”

Son olarak Mandal, “Otomotiv sektörüne baktığımızda yatay teknolojileri kullanarak yoğunlaşan iller arasında Kocaeli’de sıralamada yer alıyor. Üniversite ve sanayinin eş güdümlü çalışmasıyla hedef ve süreç odaklı çalışmalar yürütüyoruz.  Araştırmayı yapan üniversitemiz, firmalarımız var ama yöneten kısımda sıkıntı var. Teknoloji odaklı platform oluşturulmalı. Araştırma odaklı olmanın yanında yönetimsel bazlı olarak da yapılacak çalışmalar konusunda Kocaeli Sanayi Odası’nı merkezde görüyoruz. TÜBİTAK olarak oluşacak etkiyi görmek istiyoruz. Yükselen teknolojiler bizim için önemli. Birlikte üretime dayalı işbirliğinin gelecek açısından kilit önem taşıdığını düşünüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

TÜBİTAK Başkanı Mandal,“Kocaeli ideal bir araştırma kampüsü

20 Kas 2019 - 12:35 Kocaeli/ İzmit- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar