“Trom” Seyyar Sahne'de tiyatro severlerle buluşacak

‘’TROM’' adlı tek kişilik oyun, 24 Kasım Pazar günü Etkinlikizi Kültürel Etkinlikler Platformu’nun katkısı ile Alternatif Tiyatro’da 19.00’da sahnelenecek.

Oyunda, hem oyuncu hem de yazar rolünü üstlenen Hakan Emre Ünal’ın, Fransız sürrealist oyun yazarı Roland Topor’un iki kişilik olarak yazdığı oyununu, tek kişilik sahnelenecek şekilde kurgulama çabasını görüyoruz. Metni düzenleyen ve oyunu yöneten Senem Donatan’ın katkıları ile, ‘’TROM’’, Hakan Emre Ünal’ın hem oyunculuğa ait deneyimlerini hem de seyirciye oyunun yazılma sürecini satır aralarında aktarmaya çalışıyor.

OYUNUN KONUSU

 Çevirmen Florence’in, geçinebilmek için taşradan Paris’e göçen ve ayakkabı tamirciliği yapan Dragomir’e masasının altını kiralamasını anlatan oyun, bireylerin yalnızlığını mülk sahibi-kiracı ilişkisinin penceresinden çözümlemeye çalışıyor. Oyun süresince çantasından çıkardığı çeşitli objeler ile diyaloğa giren Dragomir, bazen eski köyüne ait anıları dile getirmesiyle bazen de diğer karakterleri taklit etmesiyle kendi karmaşasını dört ahşap bacağın kurduğu dar alanda yaşıyor. Çantasının kullanım sınırlarını da aidiyet sınırları gibi yeniden tanımlayan Dragomir için yer değiştirirken onca eşyayı sığdırdığı çanta, bazen bir duvar bazen de bir masa olarak belirirken sahnenin merkezi haline geliyor. Rol kişisine masanın altına olduğu gibi sığamayan yabancı, kimi zamanda oyuncunun bizzat kendisi olarak anlatısına devam ediyor. Çoğu zaman da sahneye sığamayan oyuncu daralan yaşam alanlarımıza göndermeler yaparak Dragomir’i çağırıyor kendi hayatına. Rol kişisinin de yurtsuzlaştığı ve sahneye karıştığı yapımda ışık söndükten sonra, iç içe olmayan kurguların yaşantıya değil, sadece katılaşmış sahipliklere ait olduğunu görüyoruz. Roland Topor’un insan ilişkilerindeki temassızlıkları ve bireylerin yalnızlık koşullarını, iki yabancının ‘alt ve üst’ konumlanışları ile ele aldığı metinde, bir masanın üstünden gelen daktilo sesi ile masanın altında gelen tıkırtı sesleri birbirine karışıyor. Nihayetinde Trom kelimesi, nedeni olmayan bir gülümseme anlamına geliyor.

“Trom” Seyyar Sahne'de tiyatro severlerle buluşacak

16 Kas 2019 - 10:21 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar