Rayiç bedel belirlendi, vatandaş delirdi

2B yasasına kilitlenen binlerce Kandıralı rayiç bedellerinin açıklanmasıyla şok oldu. Dönümünün 130 bin lira ile 30 bin lira arasında değişen rakamlar vatandaşı çileden çıkarttı.

Rayiç bedel belirlendi, vatandaş delirdi
Rayiç bedel belirlendi, vatandaş delirdi
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Kefken merkezde dönümünün 130 bin lira rayiç bedelinin belirlendiği, mahallelerinde ise 30 bin liraya kadar düştüğünü öğrenildi. Kandıra’nın büyük bir kısmında yaşanan 2B sorunu, devletin çözüm noktasına gitmesiyle vatandaşı ümitlendirmişti. Fakat maliye bakanlığının 2B arazileri için Kefken merkezde dönümünün rayiç bedelinin 130 bin liradan belirlemesi yine vatandaşı şok etti.

HALK TEPKİ GÖSTERDİ

Önceki gün Kefken merkezde onlarca vatandaş bir araya gelerek tepkilerini şu sözlerle dile getirdi; Devlet köylüsüne sahip çıkarken, bu hükümetin köylüden yerlerini almak istediğini ve kendi topraklarından vatandaşını kovmak istediğini belirterek, rayiç bedellerine Kefken Köy halkı büyük tepki gösterdi. Kefken köyünde çok sayıda vatandaşın mağdur olduğunu, yapılan rayiç bedellerinin çok yüksek olduğunu bu şekilde hiçbir vatandaşın bu bedeli ödeme imkânının olmadığını belirterek devlet yetkililerini köylerine davet etti. Aksi takdirde Kefken köy halkı olarak seslerini devlete duyurmak için Kocaeli Valiliği’ne yürüyeceklerini de sözlerine ekledi.

YETKİLİLER SESLENDİ

Selahattin Özdemir, “Kefken merkezde ikinci kez yer alıyorum. Biz bu kadar zengin miyiz “diyerek yetkililere seslendi. Özdemir, “1780 metre Kefken merkezde yerim var. Dönümü 120 bin liradan rayiç bedel devlet tarafından belirlenmiş. Yaylapınar Mahallesi’nde ise 6 bin 800 dönüm yerim var. Bir çiftçinin tekrar bu yerleri alma gibi bir şansı var mı? Devlet büyüklerine sesleniyorum. Ben alamam, böyle bir imkanım ve gücüm de yok zaten” dedi.

BÖYLE Mİ SAHİP ÇIKILIYOR?

Sabri Kırdağ:

40 dönüm yerim var. Devlet benden dönümünü 30 bin liradan satın alsın, beni de Avusturya’ya göndersin. Ben bu ülke için düşmana kurşun sıktım. Devlet milletine böyle mi sahip çıkıyor. Yerlerimizi alnımızın teriyle bedel ödeyerek aldık. Ormanları açarak kendimize arazi yapmadık. Devlet milletine böyle mi sahip çıkıyor. Dönümü 130 bin liradan 15 bin liraya kadar değişen fiyatlarla rayiş bedeli belirlenmiş. Bu para bir çiftçi tarafından sizce kaç yılda kazanılır? Sizce mümkün mü? Devlet açıkçası bizlere siz alamazsanız alacak birileri var diyerek bizi topraklarımızdan resmen kovuyor.

KARNIMIZI DOYURAMIYORUZ

Nemci Gödek:

Tek başıma yaşamımı sürdürüyorum. Günlük iş bulursam çalışarak karnımı doyurmaya çalışıyorum. Emekliliğim yok. 63 yaşındayım. 742 metre bir yerim var. 110 bin lira rayiç bedelinden 800 küsür bin lira para yapıyor. Ben karnımı zor doyururken bu arazi için devlete nasıl para ödeyebilirim. 1980 yılında bu araziyi parayla aldım. Tabi ki o zaman paramız vardı, gücümüz vardı. Şimdi bu arazinin parasını ödemeyi bırakın karnımızı doyurmaya aciziz. Biz devletten yardım ve ilgi bekliyoruz.

UMUTLANMIŞTIK

Fatih Buruş:

Halkımızın en büyük sorunlarından biri olan 2B sorununa eğilen hükümetimiz tüm vatandaşı umutlandırmıştı. Herkes tapu sahibi olmayı umutla beklerken karşımıza dev gibi bir rakam önerilmesi bizleri inanın şok etti. Benim Kefken Merkez’de bir parça yerim var. Devlet bana rayiç bedeli olarak dönümünü 130 bin lira olarak belirlemiş. Peşin ödersem yüzde 50’sini taksitle ödersem yüzde 70’ini ödeyeceğim belirtiliyor. Benim yerim az olduğu için bu bedeli ödeyebilirim. Fakat Kefken merkezde 10-15 dönüm yeri olan komşularımız var. Dönümünü 130 bin liradan ödemeye kalkarlarsa karşılarına milyarlar çıkıyor. Köy halkı bunu sizce ödeyebilir mi? Biz devletten makul bir rayiç bedeli belirlemesini rica ve talep ediyoruz. Halkımızı bu stres ve sıkıntıdan kurtarmasını bir an önce talep ediyoruz.

YERİ GELİP GÖRDÜ MÜ?

Mustafa Atalar:

Kefken Mithat Paşa Mahallesi’nde bir dönüm yerim var. Devlet rayiç bedeli olarak 80 bin lira değer biçmiş. Benim yerimi gelip görmüş mü? Ben bu yeri 80 bin liraya satmak istesem acaba satabilir miyim? Devlet yetkililerinden rica ve talep ediyorum. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bir köylü bir dönüm yere 80 bin lira ödeyebilir mi? Benim bu parayı ödeme şansım kesinlikle yok. 50 yıldır babamızın mirası olan bu tarlayı şimdilerde parayı ödeyemezsek başkaları mı satın alacak? Devlet mağdurun yanında mı yer alacak yoksa zenginlere yerlerimizi peşkeş mi çekecek? Bu endişe içerisinde her gün uykularımız kaçıyor.

RAKAM ÇOK UÇUK

Murat Gödek:

Dedelerimiz bu arazileri bedel ödeyerek satın almışlar. Biz orman açarak yer sahibi olmadık. Yerlerimizin 2B arazisi içerisinde kalması tabi ki bizleri derinden üzmüştür. Fakat devletten makul bir rakam karşılığında yerlerimizi almak istiyoruz. Ama öyle bir rayiç bedeli belirlenmiş ki şaşırıp kaldık. Benim 11 bin dönüm yerim var. 80 bin liradan 880 bin lira ödemem gerekiyor. Gerçi devlet bir kolaylık sağlamış. Ne olursa olsun bu parayı bizim ödeme şansımızın olmadığını herkes biliyor. Buna rağmen 60 yıl önce parayla aldığımız arazileri tekrar alma imkanımız yok. Devlet yetkililerini köyümüze davet ediyoruz. Rayiç bedellerini yerinde görerek belirlemelerini, halkın ekonomi durumunu göz önünde bulundurmalarını rica ediyoruz. Bizler 2B içerisinde kalan arazilerimizin devletin bedavaya vermesini tabi ki istemiyoruz fakat çok uçuk bir rakam olmasını da kabul etmiyoruz. Bu konuda yetkililerden tekrar rayiç bedellerinin gözden geçirilmesini istiyoruz.

14 Nis 2013 - 14:10 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

2bsiz vatandaş - Ya tamamda bu arazilerde işgalci olmayanların (yani benim gibi) hakkı var o ne olacak!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Nisan 14:10
02

Şenel Güdük - Gerçekten gerçek yüzlerini gösterenlerin kazanacağı yok tabiki bunlar yalanı dolanı öylesine işliyorlarki benim diyen insanlar o yalanlara kanıyor 3 dönemdir kandırıldık ama şimdi uyanma zama dik durma zamanı bunları nasıl başımızdan def edebilirizki hesapları yapıyoruz çünkü bunlar sülük gibi yapıştılar halkın yakasına 1994 yılını Büyükşehir belediye başkanı iken bize makbuz karşılıyı ev yaptırdılar yaptırmasa idi şimdi bizler bu kadar mağdur olmaz idik belediye kasalarını şişirdiler şimdide devletin kasalarını şişirmek için astronomik rakamlar bizlerde olmayan paraları rayiç diye kanun diye.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Nisan 14:10
01

Bekir Özdemir - Kandıra'nın köylerinde öküz arabası gidemezken bu Köylüler buralarda lecberlik yapıp Ülkenin kalkınmasına katkıda bulunuyordu. Şimdi Büyük Kentlerdekilerin Refah düzeyi yükseldi arabalarına atlayıp sahil yerlerine akın ediyor diye orda oturan geliri düşük insanlardan böyle yüksek meblalar istemek insafsızlıktır. Hükümetin başındakiler uzayda değil Türkiye'de yaşıyorlarsa bu Köylülerin böyle yüksek bir bedeli ödeyemeyeceklerini bilmemesi olanaksız. O zaman tek bir düşünceleri var köylülerin yerlerlerini elinden zorla almak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Nisan 14:10

Kocaeli Haber

Oyunlar