Dikkat! Bu üçlü görme kaybına neden olabilir!

Yaz aylarının en keyif veren üçlüsü güneş, havuz, kumsal olsa da, gereken önlemleri almadığımızda gözlerimizi ciddi boyutlarda tehdit edebiliyorlar. Daha da kötüsü kalıcı görme kaybına bile yol açabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu yaz aylarında gözlerimizi korumak için dikkat etmemiz gereken alışkanlıklarımız hakkında uyarılarda bulundu.

Dikkat! Bu üçlü görme kaybına neden olabilir!
Haber albümü için resme tıklayın

HER HAVUZA GİRMEYİN

Hijyenik olmayan havuz suları gözler açısından önemli bir risk kaynağı. Havuzların büyük çoğunluğu klor, PH düşürücü veya PH yükseltici ve yosun öldürücü gibi kimyasal maddelerle dezenfekte ediliyor. Kullanılan bu maddelerin etkinliği uygulama yöntemine ve sıklığına göre değişiyor. Havuz suyu yeterince dezenfekte edilmemişse konjonktivit olarak adlandırılan göz enfeksiyonlarının yayılma riski oldukça yükseliyor. Bu nedenle denetimlerinin yapıldığından ve uygun şekilde temizlendiğinden emin olmadığınız havuzlara girmeyin.

GÜNEŞE ÇIPLAK GÖZLE BAKMAYIN

Yaz aylarında yeryüzüne daha dik olarak gelen güneş ışınları gözleri birçok açıdan olumsuz etkileyebiliyor. Kornea yanığı, gözün camsı tabakasına (kornea) et yürümesi ve alerjik konjunktuvit dışında, göz merceğinin kesifleşmesiyle ortaya çıkan katarakt, güneş alan ülkelerde 5 kat fazla görülüyor. Özellikle renkli gözlerde güneş ışığını süzen pigmentin az olması nedeniyle hem katarakt hem sarı nokta hastalıklarının gelişme riski daha fazla oluyor. Göz çevresindeki ciltte güneşe bağlı cilt kanseri gelişebiliyor. Bu nedenle güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11:00 – 15:00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin. Bunların yanı sıra gün batımını çıplak gözle izleyenlerde görme kaybına yol açabilen makula yanığı da oluşabiliyor.

GÖZLERİNİZİ AVUŞTURMAYIN

Açık alanlarda ve deniz kenarında kumlar göz kapağının içine kaçıp kornea hasarına yol açabiliyorlar. Erken dönemde batma, sulanma ve kızarıklık ile gözde yabancı cisim hissi belirtilerine yol açıp, geç dönemde kist oluşumunu tetikleyebiliyor. Kum kaçtığında gözlerinizi ovuşturmamalı ve göz hekimine başvurmalısınız

#

25 Haz 2019 - 10:05 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar