VALİ YAVUZ KONUŞMA YAPTI
Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Sağlıkta Kalite İçin İnovasyon Derneği (SAKİD) destekleriyle gerçekleşen ‘Afet Yönetimi ve Afet Dönemlerinde Sağlık Hizmetleri Kongresi’ Kocaeli Kongresinde başladı. Saygı duruşu ve İstiklal marşı okunması ile başlayan programda Kocaeli Üniversitesi Nuh Zafer Cantürk’ün moderatörlüğünü yaptığı Ulusal Afet Yönetim Stratejileri ve 6 Şubat Deneyimleri başlık panelde Kocaeli Valisi Seddar Yavuz konuştu. Vali Yavuz, “Biz olağanüstü durumlarda çok büyük bir başarı kapasitesine sahip bir devletiz. Hem Marş hem Hatay ve diğer iller için müthiş bir organizasyon yaptık. Yardım nasıl yapılır? Nasıl yapılmalı? Sorusunun cevabını veren şehir de Kocaeli’dir” dedi.
DEPREM AFETLERİN YÜZDE 10’U
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, “Afet deyince aklımıza deprem geliyor ancak deprem tüm afetlerin yüzde 10’unu oluşturuyor. 6 Şubat depremleri bize bir kere daha bu konuların önemini hatırlattı. Sağlık personeli toplumun korunması için büyük önem taşıyor. Öğrencilerimizin, personellerimizin afet konusunda yetiştirilmesi açısından elimizden geleni yapıyoruz. Kurumumuzda afet birimleri oluşturduk. Kocaeli tıbbi açıdan önemli bir üstür. Bugün eski Bakanımız Recep Akdağ, Valimiz Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın bizimle 6 Şubat depremlerindeki deneyimlerini paylaşacak. Her 3 konuğumuzda ciddi görevler üstlendiler ve ciddi şeyler yaşadılar yaşadıklarını bizimle paylaşacaklar” şeklinde konuştu.
VALİ YAVUZ 6 ŞUBAT DEPREMLERİNİ ANLATTI
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte ilk olarak söz alan, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “6 Şubat depremi yüzyılın felaketi olarak nitelendireceğimiz yüzleştiğimiz en büyük flaketlerden bir tanesi. Ben bunu küçük bir kıyamet senaryosu olarak değerlendiriyorum. İlk etapta şehre girerken hasarın bu kadar olabileceğini tahmin etmemiştik yüksek kesimlerden girdik şehre çünkü. Şehrin içine girince yıkılan binalar, yollar gördük. Enkazların başındaki çalışmalara doğru yönlendik gün elimizin yüzümün buz kestiği bir hava vardı ancak acıdan soğuğu hissetmiyorduk. Herkese ulaşamamış olma eziklik ve çaresizlikte oldu. Çünkü yavaş ve dikkatli hareket etmek gerekiyordu, diğer taraftan insanlara sıcak yemek verme, çadırların kurulması gibi çok kapsamlı bir çalışma vardı. Düzce depremini de görüş biri olarak Türkiye’nin o dönemden bu döneme kadar çok büyük değişim geliştirdiğinin altını çizmek istiyorum. Ülkemizin her bir yanından yardım etmeye koşan insanları kurumları dernekleri gördükçe de içimizi sevinç kapladı. Bizler hizmet etmeye alıştırılmış insanlarız özellikle gencecik çocukların, hanımların, beylerin, zaman zaman insanların burun kıvırdığı STK’ların hep birlikte çalıştığını görmek çok önemliydi.
BÜYÜK BAŞARI KAPASİTESİNE SAHİBİZ
Biz olağanüstü durumlarda çok büyük bir başarı kapasitesine sahip bir devletiz. Hem Marş hem Hatay ve diğer iller için müthiş bir organizasyon yaptık. Yardım nasıl yapılır? Nasıl yapılmalı? Sorusunun cevabını veren şehir de Kocaeli’dir. Kocaeli’de de bir depo kurduk ve Büyükşehir koordinesinde yardımlar ayrıştırılarak gönderildi. Bölgedeki en büyük zorluklardan bir tanesi yardım faaliyetlerinin ulaştırılmasıydı. Yardımların tasniflenmiş hali çok kolaydı ama kullanılmış malzemeleri karışık koymak orada işleri zorlaştıran bir durumdu. Biz bu konuda da yardım nasıl yapılmalı eğitimleri düzenliyorum. Can kayıplarına rağmen başarılı bir süreç ilerlettiğimizi söyleyebiliriz. Eksik yaptıklarımız var, binalarımızı iyi yapmıyoruz örneğin. Bunları konuşmamız lazım. Kocaeli 2 milyar TL’yi aşan yardım yapan bir il oldu o dönemde. Bu şehrin bütün imkan ve kapasitesini bölgeye kullandık. Allah bir daha böyle günler yaşatmasın. Olağanüstü kapasitemizi tüm dünyayla karşılaştırsak bizim gibi bir devlet ve millet olduğunu sanmıyorum.
ENSÜTRİYEL KAZALARA DAİR KONUŞTU
Şehrimiz kimya sanayisinin yüzde 27’sini barındıran önemli bir petrokimya şehri. Şehrimizde afet planı yaparken nedir konularımız diye baktığımızda endüstriyel kazaları da gündemimize alıyoruz. Endüstriyeli kazalar neler olabilir?, olduğunda neler yapılabilir? diye düşündük. Acaba bir enstitü kurulabilir mi diye düşündük hatta bu diğer şehirlere de destek olabilir mi acaba dedik. Önümüzdeki süreçle ilgili olarak bizim anlık kimyasal ya da diğer endüstriyel kazalara dair yetkinliğimizi arttıracak bize danışmanlık hizmeti de verecek bir program oluşturmamız lazım ve kurumsal kapasitemizi daha fazla arttıracak çalışmalar yapmamız lazım” şeklinde konuştu.
Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.