Eczacılar nöbet tutmak istemiyor

Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı, “Eczaneler kapanma noktasına geldi” iddialarına açıklık getirdi. Meslektaşlarının sıkıntıda olduğunu vurgulayan Arpacı, “Meslektaşlarımız artık nöbet hizmeti vermek istemiyor” dedi

ÇOK FAZLA MEZUN VAR

Kur krizinde yaşanan artışların vurduğu sektörlerden biri de ilaç sektörü. Fiyatlardaki yükseliş, birçok ilacın piyasada bulunmaması sorununu beraberinde getirdi. Bu nedenle son dönemde, “Eczaneler batıyor” iddiası sık sık dile getirilmeye başlandı. Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı bu iddianın birçok nedeni olduğunu vurguladı. Arpacı, “Bu nedenlerden biri Türkiye’de çok fazla eczacılık fakültesinin açılmış olması ve mezun verilmesi. 2023’e yaklaşırken çok sayıda işsiz meslektaşımız olabileceğini önceden görmüştük. İhtiyaçtan çok fazla eczacılık fakültesi mezunu var. Kamudaki belli birimlerde eczacı açığı var ama oralara da alım beklenen düzeyde değil.

 

Eczacılar nöbet tutmak istemiyor

İTHALATTA DA ÜST SIRALARDAYIZ

Ülkemiz nüfusu, Almanya ile birbirine yakın. Almanya’da özel eczane sayısı 20 bin civarında, ülkemizde ise 28 bin civarında. Üniversitesini okumuş ama eczacılık yapamayan birçok meslektaşımız var. İlaç firmaları yeteri kadar eczacı çalıştırmıyor ve en önemlisi de yurt dışındaki firma sayılarıyla bizim aramızda çok büyük farklar var. İrlanda dünyanın ilaç ihracatı sırlamasında üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’de 60 tane fakültemiz var ama 22. sırada yer alıyoruz. İthalatta da üst sıralardayız. Ama aslında kırılma anı 2012’de oldu. O yıldan sonra çok fazla eczacı mezun oldu.

 

ORTALAMA ARTTI

Kocaeli’de bin 800 eczane vardı. O dönem ülkemizin batısında eczane açılacak en uygun kentlerden bir tanesiydik ve açılabilecek olan 80 tane eczanemiz vardı. Eylül 2021’den sonra açtığımız eczane sayısı 100’ü buldu. 2020 sonrası eczane açma ortalamamız 3-4 kart arttı. Yine de batma noktasına gelme nedeni açılan yeni eczaneler değil. Bunların tek bir eczacıyla yürüme çabası. Yeni eczane açan meslektaşlarımız işini ya ailesiyle ya da tek başına yürütmeye çalışıyor. Durum böyle olunca her yere yetişemiyor ve kapatmak durumunda kalıyor. Burada eczacıların eleman çalıştırmama nedeni de ekonomik daralma ve bütçe yetersizliği. Tek kişiyle iş gitmeyince kapanıyor.

 

BORÇLAR ÖDENEMEDİ

Yakın zamanda birçok arkadaşımız işletmesini kapattı ya da birine devretti. İşletme maliyetleri hep artıyor. Bir dükkan tutulacağı ve bunun eczane olarak kullanılacağı duyulunca kira bedeli iki katına çıkıyor. İlerleyen günlerde de eczane kapanma olayları görülmeye devam edebilir çünkü ilaç da bulamıyoruz. Türkiye Eczacıları Birliği’nce yapılan bir araştırmada eczacıların yüzde 50’si işletmesini ayakta tutabiliyor. Bu durumdaki arkadaşlarımızın önümüzdeki günlerde kapatabileceğini üzülerek tahmin ediyoruz. İlaca yüzde 36 oranında zam yapılmış olabilir ama maliyetlere de bakılsın. Yeni eczane açanlar borçla açıyor. Ödeyemeyince de kapatıyorlar.

 

YENİDEN GÜNCELLENMELİ

Üyelerimiz, ‘Bizim için yapabileceğiniz bir şey yok mu? Buraya eczane açtık ama hayatımızı sürdüremiyoruz’ demeye başladı. Meslek grubumuz çok büyük sıkıntı yaşıyor ama elimizden gelen bir şey yok. İlacın yüzde 95’ini devlete satıyoruz. Zam şubatta verildi ama eczacılar yansımasını bu ay alabilecek. Yani üç ay geriden geliyoruz. Üyelerimizin yapabileceği hiçbir şey yok. Artık nöbetçi eczaneler de görev yapmak istemiyor çünkü eleman çalıştırmak zor olduğu için tek başına hizmet vermekte zorlanıyor. Meslektaşlarımız nöbet tutmak istemiyor. Geç saatlerde hastamıza ilaç bulmaya çalışıyoruz ama zorlanıyoruz. İlaç sıkıntısının çözümü için de Euro kuru üzerinden belirlenen oranın yeniden güncellenmesi gerekiyor.”

15 Haz 2022 - 21:55 Kocaeli- Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar