Odak projesi ve eğitim vizyonu

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Öğrenci, Öğretmen, Ebeveyn ve Okuldan” oluşan, eğitimin yol haritası“2023 Eğitim Vizyon”belgesini 23 Ekim’de açıkladı.

İnsandan yola çıkarak temele insanı koyan, insan ve çocuğa öncelik veren 140 sayfadan oluşan kitapçığı zaman zaman okuyorum.

Çocukların öğrenmesiyle ilgili okulu iyileştirme çalışmalarında tüm aktörlerin yer almasını öngören“Okul Gelişim Modeli”dikkatimi çekti.

“Okul gelişiminde başarı; her bir okulun var olan imkanlarını göz önüne alarak yapacağı planla kendi hedefleri doğrultusunda bulunduğu yerden kat ettiği mesafe değerlendirilecektir. Böylece tüm okulların gelişimleri Okul Profili Değerlendirme modeliyle izlenecektir” bölümü bana milli eğitim il müdürü Fehmi Rasim Çelik’in

Ortaöğretim Değerlendirme ve Akreditasyon(ODAK)”Projesini çağrıştırdı.

“Okul Gelişim Planlarındaki hedefler doğrultusunda çocukların bireysel, akademik ve sosyal gelişim amaçlarına yönelik etkinlikler izlenecek, değerlendirilecek ve desteklenerek iyileştirilecektir” cümlesi Rasim hocanın ODAK Projesi kapsamında çalışma paydaşları KOÜ, GTÜ, TÜBİTAK, TÜSSİDE ile yaptığı toplantıları, seminerleri, anketleri anımsattı.

Sizin anlayacağınız; Rasim Hocanın“ODAK Projesi”Milli eğitim bakanı Selçuk’un tanıttığı“2023 Eğitim Vizyon”kitapçığındaki“Okul Gelişim Modeli”ile örtüşüyor.

Ama Kocaeli’nde sendikalar başta olmak üzere eğitimin tüm paydaşlarının milli eğitim bakanlığının model aldığı, Türkiye’ye örnek gösterdiği“ODAK Projesi”

ile ilgilenmiyor.

Eğitim paydaşları gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan, her şeyi bildiğini sanarak Kocaeli’yi yönetmeye kalkışan, milli eğitimi sürekli eleştiren gazeteciler de oralı olmuyor.

Önceki gün Rasim hoca ile“ODAK Projesi”ve milli eğitim bakanlığının“Okul Gelişim Modeli”ni konuştuk.

Milli eğitim bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un talimatıyla 2 bakanlık danışmanı ve“Okul Gelişim Modeli”uygulayıcıları bugün milli eğitim müdürü Fehmi Rasim Çelik’in kapısını çalacaklar.

Projenin uygulayıcısı Kocaeli Üniversitesi Eğitim fakültesi öğretim üyesi İsmet Şahin’den sunum alacaklar.

Ankara’ya döndüklerinde Kocaeli’nde başarıyla uygulanan“ODAK Projesi”ni örnek alarak Türkiye’ye model gösterecekler.

SONUÇ;Biz Kocaelililer milli eğitim çalışmalarını görmezden geliyoruz ama milli eğitim bakanlığı, Rasim Hoca ve ekibinin ODAK projesiniörnek alıyor, Türkiye’de model olarak uygulanması için çalışma başlatıyor.

ODAK PROJESİ NEDİR

“2023 Eğitim Vizyon” kitapçığında yer alan, tüm okullarda tasarım-beceri atölyeleri kurulmasını, müfredatın çocukların ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre düzenlenmesini öngören“Okul Gelişim Modeli”Kocaeli’nde uygulanan ODAK projesi ile bire bir olmasa da amaç aynı.

Geliniz, 2014-2017 yıllarını kapsayanODAK (Ortaöğretim Değerlendirme ve Akreditasyon)projesinegöz atalım.

Kocaeli milli eğitim müdürlüğü ile Kocaeli Üniversitesi arasında imzalanan protokola göre ODAK projesinin amaçları şöyle;

Bir:Ortaöğretimin nitelikli insan gücü yetiştirmesinin değerlendirilmesi, dünya siyasetinde ve ekonomisinde hak ettiği yeri alması ve il çapında iyileştirme yapılması.

İki:Kısa vadede mevcut durumun tespit edilmesi amacıyla kapsamlı araştırma yürütülerek tüm veriler sistematik bir hiyerarşi içerisinde veri tabanı oluşturmak ve her yıl geliştirmek.

Üç:Orta vadede sürekli değerlendirmeler yaparak elde edilen veriler ışığında okullara 4 yıl boyunca ihtiyaç duyulan eğitim, kaynak ve insan gücü desteği sağlamak.

Dört:Okullar, öğrenciler ve veliler için çok yönlü gelişim, süreçlere katılım sağlamak, okulu sahiplenmek, iletişimi güçlendirmek.

Beş:Müdürlerin ve öğretmenlere motivasyon kazandırarak özgüvenlerini arttırmak.

Altı:Gerçek eğitim sağlayarak yarışan değil yaşayan okullara sahip olmak, örnek il olmak.

3 yıllık çalışma sonunda elde edilen verilerin ve sonuçların toplandığıODAK (Kocaeli Ortaöğretim Değerlendirme ve Akreditasyon

)kitapçığının sonuç ve öneriler bölümünde yazanlar özetle;

Bir:Eğitimde kalite ve başarıyı yakalamak için okulun fiziksel koşulları, kültürü, rehberlik hizmetleri ve diğer etkenlerin iyileştirilmesi için zaman ve ekip önemlidir.

İki:Öğretmen, öğrenci, ebeveyn ve diğer paydaşlara değişime ihtiyaç olduğu anlatılmış, çaba sarf edilmiştir

Üç:Proje kapsamında Eğitim Öğretim Hizmetleri Niteliği, Fiziksel Ortamın İyileştirilmesi, Sosyal Değer yaratma, Rehberlik Hizmetlerinin Geliştirilmesi, Demokratik Okul Kültürü Yaratma, Destekleyici Liderlik konularında iyileştirme görülmüştür.

Proje ile ilgili benim gözlemlediğim en önemli sonuç ise; Eğitim paydaşlarının“Sorumluluk, Yetenek, Heyecan, Özgüven, Özveri”kazanması, yönetici atamalarında“Ehliyet, Liyakat Sadakat” esas alınması oldu.

****************

Başkan Ayaz Başiskele’yi
iğne oyası gibi planlıyor

Yerel seçimlere 5 aydan az bir süre kala sakin görünse de en hareketli parti AK Parti.

Mevcut belediye başkanları ile gönüllerinde adaylık geçirenlerin uğrak yeri Ankara.

Yıllardır AK Parti de siyaset yapan, teşkilatlarda önemli görevler üstlenenlerle başkanlık koltuğunda oturanlar işi gücü bırakmışlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar ve AK Parti yöneticileri ile fotoğraf çektirme yarışına girmişler.

Çektirdikleri fotoğrafları gazete ve internet sitelerine servis yaparak seçmene “adaylığa en yakın isim benim” mesajı vermeye çalışıyorlar.

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Mahalli idarelerde ehliyet ve liyakat esastır ve buna göre adımlarımızı atmakta kararlıyız. Halkın gönlünden kovulanlarla yola devam etmeyeceğiz. Gönüllere hizmet etme potansiyeli olan, vatandaşa dokunan, halkın içinde bulunan isimlerle yola devam edeceğiz. Kibirli, nobran, halkın beklentilerine cevap vermeyen isimler aday gösterilmeyecek. Başkan adaylarımız hem işini iyi bilecek hem çalışacak hem de bu davayı iyi hazmetmiş olacak”açıklamasını unutuyorlar.

Ben sizlerle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve genel merkezin başkan adaylarıyla ilgili görüş ve düşüncelerini yazarken Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz’ın ilçesinde milli eğitime “Denizcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” yapmak koşuluyla 17 dönüm arsa bağışladığını öğrendim.

Başiskele’yi başkanlık koltuğuna oturduğu 2009’dan buyana oya işler gibi

projelendirerek “7 Yıldızlı Kent” ünvanını kazandıran Hüseyin Başkanı kutluyorum.

Sadece eğitim ve termal sağlık başta olmak üzere her alanda hayata geçirdiği projelerle değil girdiği her seçimde Kocaeli’nin en yüksek oyunu alarak rakiplerinden bir adım öne geçen Hüseyin başkanın Başiskele’ye kazandırdıklarını uzun uzun anlatacak değilim.

Başkan Ayaz ve ekibinin başarılarını anlatmak için KAL-DER’in düzenlediği en iyi performans gösteren kurumlar sıralamasında 30 büyükşehir, 51 il, 919 ilçe belediye arasında 2017’de “Mükemmelliyetlikte 4 Yıldız” ödülüne layık görülmesini, 14 Kasım’da “Mükemmeliyetlikte 5 Yıldız” ödülünü alacak olması ve hedefinin “Türkiye Mükemmelliyet Ödülünü” almak olduğunu yazmam yeterlidir sanırım.

Gelelim asıl konumuz, Başiskele’ye yapılacak “Denizcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”ne.

Başkan Ayaz’ın imar planında değişiklik yaparak eğitim alanına dönüştürdüğü

Yeniköy Serbest Bölge yakınındaki 17 dönümlük alanı milli eğitime bağışlamakla kalmadı, okulu yapacak hayırseverleri de buldu.

Hüseyin Başkan geçtiğimiz günlerde KOSBAŞ (Kocaeli Serbest Bölge AŞ) Yönetim Kuruylu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile önce milli eğitim müdürü Fehmi Rasim Çelik’i, arkasından Vali Hüseyin Aksoy’u ziyaret etti.

Yeri belediyenin vereceğini, okulu KOSBAŞ’ta faailey gösteren 7 tersane sahiplerinin yapacağını söyleyerek destek istediler.

Müdür Çelik ve Vali Aksoy teşekkür ederek, gelecek hafta bugün protokol imzalama kararı aldılar.

“Mezunlarının işi hazır” sloganı ile imzalanacak protokola göre 12 derslikli 2 katlı okul; Güverte, Makine, Gemi ve İnşaat bölümlerinden oluşacak.

İmece usulüyle yapılması planlanan, en az 10 milyon TL’ye çıkması düşünülen okulun temeli ancak 2019 yılı sonlarında atılabilecek.

Bu arada aynı alan içinde ilçedeki 5 yıldızlı otel ve termal sağlık tesisleri eleman ihtiyacını karşılamak için 8 derslikli Turizm ve Otelcilik Anadolu Lisesi yapılması planlanıyor.

Başiskele’ye “Denizcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”ne yapılmasına öncülük eden, arsa tahsisinde bulunan, okul için çalışma başlatan herkese teşekkür ediyorum.

******************

ANITPARKA, EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

VE POLİS KARAKOLU YAPILACAK

Kuruçeşme polis karakolunun kirası yüksek bulunarak Sümer Karakoluna taşınmasının ardından yazılıp çizilenleri üzülerek okuyorum.

Geçmişte Santral ve Derince’de kapatılan polis karakollarını unutup, Kuruçeşme Polis Karakolunun kapatılması ilkmiş gibi herkes “günah keçisi” arıyor.

Kocaeli Valisi, İzmit kaymakamı, Kocaeli İl ve İzmit ilçe emniyet müdürlerine sorma gereği duymadan köşelerinde ahkam kesenleri ilgiyle izliyorum.

Mahalle muhtarlarına, eleştiren gazetecilere sormak lazım; Kuruçeşme Polis Karakolu ile Sümer Karakolu birleşince bölgede asayiş olayları mı arttı? Hayır.

Aksine Kuruçeşme Polis Karakolunda görevli masa başında görevli personel Sümer Karakoluna devredilince sokakta hizmet veren polis sayısı arttı.

Böylece olası olaylara anında müdahale etme şansı olan, caydırıcılığı yüksek mobil polis ekipleri sayesinde bölge daha güvenli, hale gelmiş oldu.

40 bin nüfusa hizmet veren Kuruçeşme Polis Karakolunun Sümer Polis Karakolu ile birleşmesini eleştirenler keşke 250 bin nüfusa hizmet vermeye çalışan Bekirpaşa Polis Karakolunun daha elverişli koşullarda hizmet verecek bir yere taşınmasını isteselerdi.

Amaç; üzüm yemek değil de bağcıyı dövmek, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi

olunca maalesef bu tür tablolarla karşılaşılıyor.

Onlar böyle davransa da İzmit Kaymakamlığı İzmit Emniyet Müdürlüğünün daha rahat koşullarda hizmet vermesine olanak sağlayacak çalışmaları 3 yıl önce başlattı.

Yer ve bina yapım konusunda İzmit Belediyesi ile önemli mesafe aldılar.

Önceki gün İzmit Kaymakam Ersin Emiroğlu’na İzmit Emniyet Müdürlüğü ile ilgili çalışmanın akıbetini sordum.

Kaymakam Emiroğlu’nun cevabı, “Hocam, 3 yılda çok önemli mesafe aldık ve sona geldik. İzmit kaymakamlık çalışanlarını rahatlatacak, İzmit Emniyet müdürlüğünün merkezde yeni bir binada hizmet vermesine olanak sağlayacak çalışmaların sonuna geldik. Yer tahsisinsin ardından emniyet müdürlüğü binasını İzmit Belediyesi Yenişehir’de takas yaptığımız arsa karşılığı 3.5 milyon liraya yapacak. Yer tahsisinin ardından ihalesinin en kısa zamanda yapılarak 2019 sonunda hizmete açılmasını bekliyoruz” oldu.

İzmit Belediye başkan yardımcısı Ednan Pala da bilgi verirken “İzmit emniyet müdürlüğü Anıtpark’ta Orman İşletme müdürlüğünün bulunduğu alanda belediyenin tahsis edeceği alana bina yapacak. Bürokratik işlemler tamamlandı. Bugünlerde Sayın Bakanın onayı ardından tahsis işlemini gerçekleştireceğiz. Böylece sadece İzmit emniyet müdürlüğünün sorunu değil şuyulandırma sonucu mağdur olan 600-700 kişinin sorununu da çözmüş olacağız” dedi.

İzmit ilçe emniyet müdürü Mehmet Karakaş da bina ile ilgili şöyle konuştu, “Geç de olsa İzmit ilçe emniyet müdürlüğünün kendisine ait müstakil bir binaya taşınacak olmasına seviniyoruz. Yaklaşık 900 metrekare arsa üzerine yapılacak 5 katlı binanın bir bölümünü de polis karakolu olarak kullanacağız.”

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Galip Ataman - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Koronavirüs aşısı çıktığında yaptırmayı düşünür müsünüz?
Tüm anketler

Kocaeli Haber

Oyunlar