Meslek Yüksekokulları, Meslek liseleri ve ENİS’17

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Mayıs ayında Kocaeli Sanayi Odasında“Sanayi-Üniversite İşbirliği”paydaşları ile yaptığı toplantıda meslek yüksekokulları sorunlarını anlatmıştı.

Konuşmasının bir bölümünde,“Üniversitelerimizin toplumun bütün dinamikleri ile yakın ilişki içerisinde olmalarını destekliyoruz. Bilim, teknoloji ve inovasyonu stimüle etmek ve hızla ivmelemek zorundayız”mesajı vermişti.

“Ülkemizin beceri odaklı insan kaynağına ihtiyacı var ama meslek yüksekokulları bu isteğe cevap veremiyor”diyerek sanayicilerden destek istemişti.

O tarihten sonra Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Üniversitesi, meslek yüksekokullarının sanayinin ihtiyaçlarına cevap verebilir duruma getirilmesi, endüstriyel iş gücünün yetiştirilmesi amacı ile“çalıştay”düzenlemek üzere kolları sıvadı.

MARKA genel sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu ile KOÜ genel sekreteri Yard. Doç. Dr. Fatih Akbulut’un ortak çalışması sonrası“Endüstriyel İşgücü ve İstihdam Çalıştayı (ENİS’17)”pazartesi günü yapıldı.

Yıllar sonra da olsa meslek yüksekokulları sorunlarının Kocaeli Üniversitesi 25. Kuruluş yılında masaya yatırılmasını önemsiyorum.

İl dışında olduğumdan ENİS’17 Çalıştayına katılamadım ama başta Mesleki Yeterlik Kurumu, İŞKUR, KOSGEB, MARKA, KOSANO, Bilim Sanayi ve Teknoloji, il milli eğitim müdürlüğü olmak üzere katılımın yoğun olduğunu öğrendim.

“Sektörel Çalışma Grupları” ve görüşlerini açıklayan konukların kimler olduğunu bilmiyorum,

Çalıştay sonrası açıklanacağı duyurulan raporun bir iki hafta sonra kamuoyu ile paylaşılacak olması nedeniyle yorum yapma şansım da yok.

Bir günlük çalıştayda yapılacak öneriler, alınacak kararlar umarım meslek yüksekokulları sorunları ile mezunlarının istihdamına çözüm olur.

ÖNCELİK LİSE OLMALIYDI

Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında istihdam geliyor.

Bu amaçla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan“İstihdam Seferberliği”başlattı.

Yüzde 11’lere tırmanan işsizlik oranını aşağıya çekmek için teşvik, işsizlik sigortası dahil bir dizi önlemler alındı.

TOBB başta olmak üzere sanayiciler ve işverenler istihdam rakamlarını yeniden gözden geçiriyor.

Üniversiteler sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikte eğitim yapmak ve nitelikli öğrenci mezun etmek için kontenjan dahil bölüm ve müfredatlarını yeniden gözden geçiriyor.

Bu amaçla düzenlenen çalıştaya katılamadım ama Vali Hüseyin Aksoy ve Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü’nün konuşma metinlerine ulaştım.

Meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının hantallığının nedenlerinin cesaretle paylaşıldığı, örnekler ve tespitler var.

Meslek liseleri ile meslek yüksekokullarının kurum ve öğrenci sayısı fazlalığı nedeniyle başarısızlığın sorumlusu gösterildiği günümüzde keşke işe meslek liselerinden başlanmış olsaydı.

Çalıştayın ana temasının“Üniversite-Sanayi İşbirliği”değil de“Okul-İşletme İşbirliği”modeli olduğu öne çıkarılabilseydi.

“Uluslararası Yeterlik Belgesi”alan meslek lisesi mezunlarının neden meslek yüksekokullarını tercih etmedikleri araştırılabilseydi.

Alt yapısı, müfredatı, atölyeleri ve mezunlarının istihdamı açısından daha şanslı olan meslek liseleri sorunları tartışılabilseydi.

Çalıştayın ev sahipliği Kocaeli Valiliğine yaptırılarak meslek lisesi mezunları istihdamı ve meslek yüksekokullarını tercih edecek sayının yüzde 23’lerden çok daha yukarılara çıkartılması denenseydi.

Meslek yüksekokulları kalitesini, öğrencilerin başarısını, mezunların istihdamını belirlenen seviyeye çıkarabilmek için işe meslek liseleri kalite ve öğrenci başarısı konuşularak başlanabilseydi.

Meslek lisesi kaynak bölümü mezunlarının tamamı iş bulurken meslek yüksekokul kaynak bölümünü tercih eden öğrenci olmaması nedeniyle kapatıldığı da sorgulanabilseydi.

SONUÇ;Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Endüstriyel İşgücü ve İstihdam Çalıştayı (ENİS’17)” meslek yüksekokullarının gündeme alınması, bölümlerin ve müfredatların sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenecek olması nedeniyle yararlı olmuştur.

OSB’lerde meslek liselerinden sonra meslek yüksekokullarının da açılarak“İşyeri Odaklı Eğitim”yapılmasına olanak sağlaması nedeniyle amaca ulaşmıştır.

“Üniversiteli işsizler,ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlardaki iş gücü yetersizliği vemezun-istihdam ilişkisi”gerçeğinin meslek yüksekokulları üzerinden tartışılarak çözüm aranması istihdama katkı sağlayacaktır.

Dileğim; Her toplantı ve çalıştay sonrası olduğu gibi“Endüstriyel İşgücü ve İstihdam Çalıştayı (ENİS’17)”nın tozlu raflarda kalmayıp alınan kararların ve sunulan önerilerin hayata geçirilmesidir.

Kocaeli Üniversitesinin düzenlediği“Meslek Yüksekokulları Çalıştayı”nın alt yapısını oluşturacak, başarısını ve mezunlarının istihdam oranını arttıracak,“Meslek Liseleri Çalıştayı”nın geciktirilmeden Kocaeli Valiliği ev sahipliğinde gerçekleştirilmesini bekliyorum.

Çalıştayı düzenleyen Kocaeli Valiliği, Kocaeli Üniversitesi ve paydaşları başta olmak üzere katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.

Kocaeli Üniversitesi’nin ikiye bölünerek meslek yüksekokulları ile 3. üniversite kurulmasını öneren, rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü’yü 2 kez ziyaret ederek destek isteyen, çalıştaya katılmama sözü veren AK Parti, CHP, MHP, SP, DSP, SP, BBP il başkanlarından sadece SP ve BBP il başkanları katıldı.

Geçtiğimiz günlerde 3. Üniversite kurma girişiminden vazgeçen, meslek yüksekokulları sorunlarının çözümü için rektöre destek sözü veren, katılacaklarını açıklamalarına rağmen çalıştaya katılmayan il başkanlarını kınıyorum.

**********************

UYUŞTURUCU RAKAMLARI ÜRKÜTÜCÜ

OLSA DA POLİS VE JANDARMA BAŞARILI

Gebze başta olmak üzere İstanbul’dan kaçan suçluların saklandığı, sanayi kenti olması nedeniyle işçi ve toplumsal olayların fazla olduğu bilinen Kocaeli hiç de öyle değil.

Aksine Kocaeli’nin “güvenli kentler” sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını son yıllarda görev yapan valilerden dinledim.

Teröristlerin yakıp yıktığı, vatandaşları mağdur ettiği, güvenliği sağlamak için polis ve jandarmanın 7/24 çalıştığı Diyarbakır’dan Kocaeli’ne gelen Vali Hüseyin Aksoy ile geçtiğimiz günlerde güvenliği konuşurken ilginç bilgiler edindim.

Sayın Vali,“Kocaeli güvenli bir kent. Güvenlik güçlerimiz özveriyle çalışıyor. Ancak sayısı az olan polisimiz dinlenmeden, izin yapmadan göreve gidiyor. Buna rağmen vatandaşın huzuru için 7/24 başarıyla verilen görevleri yapıyor”dedi.

Narkotik polislerin başarılı çalışmaları sonrası tonlarca uyuşturucu ele geçirilmesine rağmen verilen cezaların caydırıcı olmaması, uyuşturucu yaşının ilkokullara kadar inmesi, AMATEM ve ÇAMATEM sayılarının az olması mücadelede yetersiz kalındığını biliyordum.

Sayın Valiyi dinledikten, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Muğla, Diyarbakır, Mersin, Eskişehir, Konya, Trabzon, Van, Edirne,

KOCAELİ,Kırklareli ve Kayseri’nin uyuşturucu trafiğinin yoğun olduğu iller olduğunu öğrendikten sonra işin boyutunu ve ciddiyetini daha iyi anladım.

Vali Aksoy’un verdiği uyuşturucu rakamlarını dinlerken yasadışı ekimin yüzde 27’den yüzde 54’e çıkarak 2017’nin ilk 11 ayında bir önceki yıla göre yüzde 100 artmış olmasına üzüldüm.

Polis ve jandarmanın 4 ton 598 kilo esrar ve eroin, bir milyon 680 bin 411 adet uyuşturucu hap ele geçirmesine sevindim.

İşte Sayın Valinin “Kocaeli Bizim Yaka Gazetesi”ne verdiği rakamlar;

Ele geçirilen eroin maddesi 1 ton 665 Kg, esrar maddesi 2 ton 933 Kg, uyuşturucu hap 1.680.411 adet, kannabinoid maddesi 10.432 Gr, metamfetamin 4.978 Gr, kokain maddesi 77 Gr, afyon sakızı 14 Kg.

Polis ve jandarma uyuşturucu ile mücadelede 2017 yılında 352’si ticaret, 1.164’ü kullanmak üzere toplam 1.516 olaya müdahale etmiş.

Uyuşturucunun 580’i ticaret yapan, 1.670’i kullanıcı olmak üzere toplam 2.250 kişi yakalanmış.

Yargıya intikal eden olaya adı karışanlardan ticaretini yapan 436, kullanan 3’ü olmak üzere toplam 439 kişi tutuklanmış.

2016 ile 2017’nin 11 ayını kıyasladığımızda ;

Uyuşturucu imal ve ticareti 2016’da 6 iken 2017’de 5 olup yüzde 16 azalmış.

Kullanmak için satın alan kişi sayısı 2016’da 33, 2017’de 49, artış yüzde 48.

Yasa dışı ekim 2016’da 66, 2017’de 54, artış yüzde 100.

******************

İHL ÖĞRENCİSİ İBRAHİM VAROL

ÖĞRENCİ MECLİS BAŞKANI SEÇİLDİ

Cumhuriyetimizin demokrasi ile güçlendirilmesi, öğrencilerimizde yerleşik bir demokrasi kültürünün oluşturulması, öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürünün kazandırılması amacıyla “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri” kuruldu.

2003-2004 Öğretim yılında 81 ilde toplam 300 okulda denenen ve başarılı bulunan proje 2004-2005 yılından itibaren Türkiye’deki tüm okullarda uygulanmaya başladı.

TBMM ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yürütülen proje ile öğrencilerin katılımcı olması, iletişim kurabilmesi, demokratik liderliği benimseyebilmesi ve kamuoyu oluşturabilme becerileri kazanması öngörülüyor.

Tüm illerde olduğu gibi Kocaeli’nde de “Demokrasi Kazandırılması Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi” kapsamında sınıf temsilciliği ve okul başkanlığı seçimleri Ekim, ilçelerde yapılan 5 kişilik başkanlık divanı Kasım ayında tamamlandı.

12 ilçeden seçilen 5’er kişilik ilçe temsilcileri geçtiğimiz günlerde toplanarak 5 kişilik il öğrenci meclis başkanlık divanını belirledi.

Körfez Emlak Konut Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi İbrahim Varol adaylar arasında en çok oyu alarak Kocaeli İl Öğrenci Meclis Başkanı seçildi.

İl Öğrenci Meclis Başkanlarından oluşacak Türkiye Öğrenci Meclisi, Milli Egemenlik haftasında toplanarak Türkiye Öğrenci Meclis başkanını belirleyecek ve divanı oluşturacak.

Körfez Emlak Konut Anadolu İmam Hatip Lisesi 11/D’de olan ve Kocaeli İl Öğrenci Meclis Başkanı seçilen özgüveni yüksek, sosyal, faal bir öğrenci olan İbrahim Varol’a başarılar diliyorum.

****************

GEBZE TOKİ MESLEK LİSESİNE

LOGO’DAN DONATIM DESTEĞİ

Hayırsever sanayici ve işadamlarının sosyal sorumluluk proje kapsamında yaptırdıkları okul ve derslikler sonrası Kocaeli, 2019’da tekli öğretime geçmeye hazır iller arasında ilk sıralarda gösteriliyor.

Özellikle Vali Erdal Ata ve Ercan Topaca dönemlerinde yaptırılan okul ve derslik kampanyası, Vali Hüseyin Aksoy’un Kocaeli’ne geldiği 29 Haziran’dan buyana sürüyor.

Eğitim öğretime açılan okulların eksik donanımları ise yine hayırseverlerin desteği ile tamamlanıyor.

Bilişim Vadisi’nde görev alabilecek kalifiye eleman yetiştirmek amacı ile açılan Gebze Kirazpınar’da TOKİ’nin yaptığı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin donanımını LOGO Teknoloji ve Yatırım A.Ş. Sahibi Mehmet Tuğrul Tekbulut’un üstlendiği gibi.

LOGO firması yetkilileri Vali Hüseyin Aksoy ile 16 Ağustos 2017’de imzaladığı işbirliği protokolu doğrultusunda Gebze Kirazpınar’daki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yaklaşık 3 milyon TL bütçe ayırdı.

Geçtiğimiz günlerde LOGO Teknoloji ve Yatırım A.Ş. Sahibi Mehmet Tuğrul Tekbulut sözünü tutarak okulun bilgisayar laboratuvarı donatımını tamamladı.

Fazlasıyla hak ettiği “teşekkür” plaketini Vali Aksoy’un elinden aldı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Galip Ataman - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Koronavirüs aşısı çıktığında yaptırmayı düşünür müsünüz?
Tüm anketler

Kocaeli Haber

Oyunlar