Tramvay ile “önemli bir tarihe" tanıklık edeceğiz
Galip Ataman
17 Haziran 2017 tarihli yazısı
Günler çabuk geçiyor. Geriye dönüp baktığımızda, zaman tünelinde yolculuk ettiğimizde hayata geçirilen projeleri çabuk unuttuğumuzu görüyoruz.
2015’in Mart ayı idi. Doç. Dr. Tahir Büyükakın, genel sekreterlik koltuğunda birinci yılını tamamlamamıştı.
Büyükşehir Belediyesi prestij projeleri “tramvay, metro, 200 otobüs” dahil gündemindeki konuları konuşurken yorgundu.
Kocaeli’nin yıllardır ötelenen, birikmiş büyük projelerine start vermeye hazırlandıklarını söylerken, “Hocam çalışıyoruz. 7 Haziran (2015) seçimleri sonrası Kocaeli şantiye alanına dönecek, tanıyamayacağız” demişti.
Aynı günlerde Başkan İbrahim Karaosmanoğlu da, “Gelişen ve kalkınan dünyada ulaşım yer altında çözülürken biz hala yer üstündeyiz. Tramvayın seferlere başlamasının ardından ulaşımda en kalıcı çözüm metronun ilk kazmasını Gebze’de vurarak hız vereceğiz” açıklamasını yapmıştı.
Bugün, 17 Haziran 2017. İzmitlilerin 50 yıllık rüyası, siyasilerin 25 yıllık hayali
gerçekleşti ve “tramvaylı” günler başladı.
Başkan Karaosmanoğlu verdiği sözü tuttu, İzmitlileri konforlu, güvenli, seri, ucuz toplu taşıma aracı “tramvay” ile buluşturdu.
Bugüne gelmek, önemli bir tarihe ve projenin hayata geçirilmesine tanıklık etmek kolay olmadı.
CHP milletvekili Haydar Akar tramvay tanıtımını “traji komik” olarak yorumladı.
Bir başka CHP milletvekili Tahsin Tarhan, TBMM kürsüsünden “Tramvay kablosuna verilen elektrik kaçaktır” iddiasında bulundu.
Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt,“Tramvaya harcanan para haramdır” diyerek karşı çıktı.
Başka kimler? Kocaelilileri köylerde dahi kullanılmayan klimasız, ayakta, balık istifi seyahat ettiren, çevre dostu doğalgazlı otobüs alınmasına “istemezük”, diyen özel halk otobüs sahipleri.
Araçların kiralanmasına “hayır” diyen, 65 yaş ve üzeri yolcuların taşınmasına “tepki” gösteren kooperatif yöneticileri.
“Tramvay” güzergah ve alt yapı çalışmalarına tahammül edemeyen, “Zahmetsiz rahmet olmaz” atasözünü unutan esnaf.
Ama “metro” projesi; Başkan Karaosmanoğlu’nun verdiği destek, genel sekreter Büyükakın’ın ısrarcı ve inatçı takibi sonunda tamamlandı.
Ve güzergah seçimi yanlış olsa da, sorunlar yaşansa da, kıskananlar olsa da “İzmit Akçaray Tramvayı” yolcu taşımaya başladı.
Bu önemli tarihe tanıklık etmemi sağlayan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’nu, her türlü sorumluluğu ve riski alan genel sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ı, 7/24 özveri ile çalışan ekibini kutluyorum.
Çok konuşulan, çok tartışılan İzmit’in mobilyası, prestij projesi “tramvayı” gerçekleştirenlere, İzmitlileri “tramvay” ile buluşturanlara teşekkür ediyorum.
En büyük teşekkürü de, tramvayın her aşamasında destek veren, sahip çıkan, sorunların çözülmesinde yardımcı olan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a.
“İzmit Akçaray Tramvayı” hayırlı olsun. Allah kazadan ve nazardan korusun!
TRAMVAYA EVET AMA YETMEZ
Her şeye rağmen bugün İzmit’in tramvay ile tanışacak, İzmitlilerin tramvay ile buluşacak olmasını önemsiyorum.
Otogar-Seka Park arasında çalışacak şimdilik 20 dakika, daha sonra 6 dakika ara ile yolcu taşıyacak tramvay, “evet ama yetmez”.
Faruk Nafiz Çamlıbel ve Behçet Kemal Çağlar tarafından Cumhuriyetin onuncu yılı kutlamaları için yazılan, Cemal Reşit Rey tarafından bestelenen 10. Yıl Marşı’nın “Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan” dizesindeki gibi İzmit’e 6.5 kilometre değil daha çok ray döşemeliyiz.
Deniz ile tepe arasında sıkışan yol fakiri İzmit’te tramvay güzergahını, Otogar-Seka Park arasında değil Doğuda “Şehir Hastanesi” ve “Kocaeli Stadyumuna”, Batıda Yenimahalle’deki okullara kadar uzatmalıyız.
SIRADA METRO VAR
“tramvay” yolcu taşımaya başladığına göre sıra, daha uzun mesafeden daha çok yolcu taşıyacak “metroya” geldi demektir.
“tramvay” sözünü tutan Başkan Karaosmanoğlu’na, “2017’de tramvay, 2018’de metro” sözünü hatırlatmak istedim.
Başkan Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık 200 milyon TL harcayarak “tramvayın” hakkından geldi.
Ama “metro” öyle 2 milyar TL bütçeye sahip Büyükşehir Belediyesi’nin tek başına yapacağı proje değil.
Körfez-Köseköy arası çalışacak “Kocaeli Metro Projesi”, devamında “İzmit-Gebze Metrosu” ve OSB’lere bağlanacak “Gebze-Darıca Metrosu”.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın üstleneceği metresi 120 milyon TL’ye çıkacak bir projeden bahsediyoruz.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun zaman zaman yaptıkları açıklamalara bakılırsa 15 kilometrelik demir ağlar ile OSB’leri bağlayacak, Gebze-Kuzey, Gebze-Gar, Gebze-Darıca arası çalışacak “Gebze-Darıca Metro” projesine 2018 yılında Gebze’de ilk kazma vurularak start verilecek.
Sırada 32 kilometre Körfez Atalar Mahallesi-Köseköy Cengiz Topel Havaalanı arası çalışması planlanan “Kocaeli Metro Projesi” var.
22 kilometresinin yatırım onayı alınan projenin hayata geçirilmesi ile Bakan Işık, başkan Karaosmanoğlu ve milletvekillerine çok iş düşeecek.
Ve “Gebze-Halkalı Banliyö” projesinin tamamlanması ile Marmaray bağlantılı 77 kilometrelik mesafe demiryolu ile 185 dakikadan 105 dakikaya inecek.
Bırakın projelerin hayata geçirilmesini, düşünülmesi, gündeme getirilmesi, bakanlıklar arası görüşmelerin tamamlanması, gerekli finans kaynaklarının bulunmuş olması bile insanı heyecanlandırıyor.
Bu arada Bakan Işık’ın yakından takip ettiği, Başkan Karaosmanoğlu’nun sahip çıktığı1 Şubat 2012’den itibaren seferlerine ara verilen “Adapazarı-İstanbul Banliyösü”nü unutmadık.
Ocak 2015’te karşılıklı 4 sefer yaparak yolcu taşımaya başlayan ama ihtiyaca cevap vermeyen “Adapazarı-İstanbul Banliyösü” sefer sayısı bayram sonrası 8’e çıkarılacak, Derince dahil en az 4 yeni istasyonda duracak.
Bu arada İzmit’te durarak günlük ortalama yolcu taşıyan “Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı trenin” 25 Temmuz 2014 tarihinde seferlere başladığını hatırlatmakta yarar var.
Tahir Hocanın seçim sonrası zorlanacağı “üç ana sorun”
Bahçeşehir Koleji eğitimde markadır
Rasim Hocanın değerini bilin
Büyükşehir borçları 144 ayda sıfırlanacak
Başkan Vekilliği ve İzmit Meclis üyeleri
Kocaeli’nin gururu kızlar ve kadınlar
Tramvayda “aktarmalı” seyahat dönemi başlıyor
‘Sosyal Sorumluluk’ ödülünü hak ediyor
Tahir Hocanın “Seçim Bildirgesi” hazır gibi
Nuh Çimento, teşekkürü fazlasıyla hak ediyor
Tüm Yazılarını Listele