Kent Konseyi niçin var?
Hayrullah Demiray
02 Haziran 2012 tarihli yazısı
Türkiye’ de son yıllarda sivil anlamda gelişmeler herkesin malumudur bu konuda Başbakan’ın atmış olduğu adımlar ve verdiği talimatlar ve olması gerekenler konusunda söylediği her şey ardından uygulamaya konuluyor.
Bunlardan birisi de kent konseylerinin oluşması her ilde ve ilçede Kent konseyleri var. Bunların belli amaçlar doğrultusunda kurulmuş bu amaçları şimdi sizlerle paylaşıp kısaca sonrada bu konuda cidden kent konseyleri işini hakkıyla yapıyor mu o konu da biraz beyin jimnastiği yapalım.
Amaç…
Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşericilik bilincinin geliştirilmesi, Bulunduğu ilin ya da ilçenin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Şimdi buradan hareketle Başiskele’de de diğer yerlerde olduğu gibi kent konseyi var. Ben bazen bu konularda hep düşünmüşümdür. Türkiye’ de bir Ticaret Odalarının, Noterlerin ne iş yaptığını ve birde Kent konseylerinin kuruluş amacını merak ediyorum.
Kuruluş amacı belli ama yapılan uygulamalar ve çalışmalar bu amacın dışında. Başiskele Kent Konseyi de bunlardan biri. Fahri Uslu’ da Başiskele Kent Konseyinin Başkanı ancak Uslu’nun kent konseyinin kuruluş amacı doğrultusunda işler yapıp yapmadığı konusunda bu güne kadar basına yansıyan en ufak bir etkinliğini doğrusu görmediğimi ifade etmek isterim.
Acaba kent konseyleri’nin işlevi konusunda yazılan ve kuruluş amaçlarımı yanlış yoksa uygulamada mı hatalar var? Bunu merak ediyorum ve bu konuda bugüne kadar baştan beri merak eder dururum ama bugün bu konu da hala bir şeyler yapılmadığının bu konuda neler yaptığını doğrusu hep merak ettim. Bu güne kadar belki bir şeyler yapılır diye düşündüm ama gerçekten bir buçuk senedir izliyorum ama hali hazırda bu yönergede yazılanlara hiç şahit olmadım doğrusu.
Şimdi soruyorum Kent Konseyleri ne iş yapar? İşlevi nedir? Siyasi yapının içerisinde hangi şartlarda yer alır? Kent Konseylerini oluşturmak ve yönetmek bilgi ister, tarz ister, birikim ister, çoğulcu ve samimi olmayı gerektirir, katılım sağlamaya çalışır, kentlerin oluşmasına katkı sunar, temsilci olunmayı gerektirir, şimdi bu özelliklerin hangisi mevcut.
Çatı içerisinde atı vazifesi gören bir yapının güven vermesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Kent konseylerini oluşturan bireylerin siyasi düşünceleri olabilir ancak aktif olarak sadece bir siyasi erkin emrinde olamaz.
Bağımsız olarak tüm kent dinamikleriyle birlikte hareket eder, proje üretir, araştırır, örnekleri varsa uygulanması için kurumlar arasında köprü görevini üstlenir.
Ben bu özelliklerin var olduğunu ve hatta bu yapıyla olacağını da düşünmüyorum. Varsa bu konuda önerisi mutlaka bize ulaşsın.
Saygılarımla…
Umut tacirliğini bırakın!
Tahir başkan gönüllere girmeyi başardı
Beyler kendinize gelin
Siyaseti nasıl bir gelecek bekliyor
Makamlar kalıcı, insanlar geçici unutmamak lazım!
Didem hanıma yapılan saldırı kabul edilemez
Tahir hocamın etrafını açın!
Yediğiniz haltları böyle saklayamazsınız!
AK Parti’de dava değil koltuk devri
Tahir Başkan Büyükşehir’e heyecan katacak
Tüm Yazılarını Listele