En büyük direnç kaynağı inançtır
Hayrullah Demiray
13 Ocak 2013 tarihli yazısı
Allah’ın yeryüzünde halifesi olan insanın, yaşamaya, hatta sonsuz bir hayata eğilimi vardır. Birçok savaş ve kavga da hayatta kalmak için yapılır. Kazalarda ve doğal afetlerde ölümle burun buruna gelen insanların birkaç dakika daha yaşayabilmek için ne kadar büyük mücadelelerden geçtiğini hüzünle izleriz. İnsanoğlu, ölümün kokusunu hissettiğinde, bir saniye daha yaşayabilmek için her şeyini feda etmeye hazırdır. O halde, yaşamak bu kadar önemliyken, bir insanı kendi hayatını sonlandırmaya götüren sebep nedir?
İnsanın, insanca bir hayata tutunmasını sağlayan en büyük direnç kaynağı inançtır. Bu dünya hayatı hiçbir insanı tam olarak tatmin etmemektedir. Bu durum aslında dünyanın asli özelliğidir. Ancak insanoğlu zayıf yaratıldığından ve dünyanın cazibeli çağrısına çoğu zaman hayır diyemediğinden, dünyanın geçiciliğini unutuyor. İşte bu unuttuğu zamanlarda da fıtratına aykırı hareketlerde bulunuyor.
İntihar girişiminde, psikososyal sebeplerin rolü olabileceği gibi kişinin kendine ve çevresine yabancılaşmasının ve maneviyatsızlığın da büyük etkisi var. Seküler zihniyetten beslenen kesimler, bunu yoksullukla ve eğitimsizlikle ilişkilendirirler. Ama araştırmalar bunu pek doğrulamıyor.
Durkhaim'in tespitine göre, İntihar eğilimi:
Yoksullarda, kadınlarda, evlilerde, Çocuklu kimselerde, Dini inancı olanlarda daha az görülmektedir. Buna mukabil; Eğitimli sınıfta eğitimsizlere göre ve Askerlerde sivillere göre daha fazla görülmektedir.
Müslüman toplumlarda, sosyal dayanışma yardımlaşma ilişkilerinin kuvvetli olması, İslam kardeşliği, komşuluk ve akrabalık ilişkilerinin katkıları intihar riskini azaltıyor. Hatta bazı İslam toplumlarında sıfıra yaklaştırıyor. Çünkü yardımlaşma ve kardeşlik duygusu ile, yaşanan sıkıntılar daha rahat tölara edilebiliyor.
İnsanın ahiret inancının zayıf olması ve kendini manevi dayanaktan yoksun hissetmesi, ruhsal sıkıntıları, depresyonu ve boşluk duygusunu tetikleyerek intihar eğilimlerini arttırıyor. Bu kimselerin hayat standardı ne kadar yüksek olursa olsun manevi bir dayanaktan yoksun olduklarından küçük sıkıntılarda bile kırılma noktasına geliyorlar.
Yapılan bütün araştırmalar gösteriyor ki, intihar sebepleri arasında kişinin bağlı olduğu dini değerlerden ve ailenin sevgisinden kopması büyük etkendir. Yani, insanı hayata bağlayan dini yaşantı ve akraba bağları zayıfladıkça yalnızlaşma ve akabinde bu tür eğilimler ortaya çıkabiliyor.
Umut tacirliğini bırakın!
Tahir başkan gönüllere girmeyi başardı
Beyler kendinize gelin
Siyaseti nasıl bir gelecek bekliyor
Makamlar kalıcı, insanlar geçici unutmamak lazım!
Didem hanıma yapılan saldırı kabul edilemez
Tahir hocamın etrafını açın!
Yediğiniz haltları böyle saklayamazsınız!
AK Parti’de dava değil koltuk devri
Tahir Başkan Büyükşehir’e heyecan katacak
Tüm Yazılarını Listele